AKTUELNO

U beogradskoj specijalnoj bolnici ''Sveti Sava'', koja je od petka u kovid sistemu, na lečenju je 27 obolelih od kovida-19, od kojih je dvoje na respiratoru, saopšteno je iz te bolnice, rekao je dr Petrović za TV Pink.

U poslednja 24 sata u Srbiji je potvrđeno 3.499 novih slučajeva koronavirusa, testirano je 14.116 osoba, a preminulo je 17 pacijenata. Na respiratorima u bolnicama širom zemlje trenutno se nalazi 158 pacijenata. Hospitalizovano je 3.564 pacijenata.

Inače, od početka pandemije ukupno je zaraženo 77.264 ljudi, a od posledica virusa dosad su preminule 972 osobe. 

Koordinator za specijalne kovid bolnice Sveti Sava dr Pavle Petrović kaže za Novo jutro TV Pink da je popunjenost kapaciteta ove bolnice koja raspolaže sa ukupno 60 kreveta, oko 27, a od toga je dvoje na respratorima.

-Očekujemo da će do sutra uveče biti popunjeni svi kapaciteti. Pacijenti nemaju gde da budu primljeni pa idu kod nas – kaže Petrović ističući da ova bolnica ima potreban kadar i da se vodi kao ne kovid i kovid bolnica.

-Korona može da izazove disfunskiciju raznih sistema, često može da dovede do moždanog udara, mogu biti posledice na stanje svesti, i na mnoge druge stvari. Bukvalno udara na sve sisteme, od toga najviše na imuni sistem. Počinje se kao korona, a to se dalje širi u zavisnosti stanja organzima – naglašava dr Petrović.

Ističe da je praksa i da se medicinsko osoblje zarazi, i da jako često dešava da ispadaju iz sistema.

-Mi smo pod stresom od prvog dana. U prvom talasu jedini radili mehaničku ekstrakciju tromba, i tada je veliki pritisak bio na sve nas. Sada kada smo prešli u delimični kovid režim, lakše funkcionišemo. Anestezija je pod velikim pritiskom, ali su i neurolozi, intersti i radiologe. Zbog toga se dešava da moramo da komninujemo lekare – kaže dr Pavlović.

#koronavirus