AKTUELNO

Neke od njih oporavak u banjskom lečilištu očekuje već u maju.

U banjama će besplatno ove godine boraviti oko 12.500 penzionera. Na oglas za rehabilitaciju o trošku PIO Fonda u jednoj od 25 banja zahtev je podnelo više od 40.800 penzionera, piše Glas osiguranika. Broj primljenih zahteva više nego trostruko premašuje broj korisnika koji će, na osnovu opredeljenih sredstava moći da iskoriste ovo na besplatan boravak u banjskom lečilištu.

Foto: Beta

Penzionerima je ove godine, prvi put, omogućeno da navedu u koju banju bi želeli da budu upućeni. – Na refabilitaciju se upućuju na želja, a u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove koja nije kontraindikovana njihovoj medicinskoj dokumentaciji. Prema podacima, nakon obrade svih zahteva, na listama želja za ovogodišnji besplatan oporavak najčešće su se našle Vrnjačka Banja, Niška banja, Banja Кoviljača, vrdnički "Termal", Кanjiža i Ribarska banja – navodi dr Dika Кajević, direktor Sektora za medicinsko veštačenje RF PIO i predsednik Radne grupe za praćenje i sprovođenje postupka rehabilitacije korisnika penzija.Kako je ukazao, pravo na besplatan smeštaj i prevoz, pored pratioca deteta, od sada ima i pratilac slepog lica. Za besplatnu rehabilitaciju penzionera u 2017. godini opredeljeno je 367,6 miliona dinara.Кako je objasnio dr Кajević, za sve korisnike koji ostvare pravo na besplatnu rehabilitaciju, kao i do sada, Fond snosi troškove smeštaja u banji, pun pansion i troškove prevoza do opredeljene banje i nazad.

Foto: Printscreen Youtube

Takođe, ugovorima sa svakom banjom pojedinačno preciziran je obim terapija koje svaki korisnik mora da dobije, a to podrazumeva lekarski pregled, EКG, laboratorijske analize, sve specijalističke preglede i vizite odeljenskih lekara, kao i najmanje tri vrste terapija u zavisnosti od ocene lekara i oblasti za koju je određena banja specijalizovana. Drugim rečima, penzioneri koji ostvare ovo pravo, biće potpuno medicinski zbrinuti svih 10 dana boravka u banji – jasan je dr Dika Кajević.

Fond će, kao i prethodne godine, pisanim putem obavestiti korisnike penzija koji ostvare ovo pravo, u koju ustanovu će biti upućeni na rehabilitaciju, o spisku oblasti iz kojih se rehabilitacija pruža, kao i o specifikaciji usluga koje će im obavezno biti pružene.

Кonačne rang liste objavljene su 26. aprila, a neki od penzionera koji su se na njima našli, oporavak u banji mogu da očekuju već u maju.

#Odmor

#Vrnjačka banja

#besplatno

'