AKTUELNO

Srpski građani izbegavaju posete zubaru, što dovodi do toga da čak i mladi imaju problem sa zubima.

Više od 700.000 građana Srbije nema nijedan svoj zub u vilici, kaže istraživanje Instituta "Batut".

Ova poražavajuća statistika pronalazi uporište u više razloga. Naime, poseta stomatologu uslovljena je razvijenošću zemlje, načinima ishrane, a najviše organizovanošću i dostupnošću zdravstvene zaštite.

Doktor Vojkan Lazić sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu ističe da je ukidanje sistema stomatološke zdravstvene zaštite, zbog redukcije sečenja troškova u domovima zdravlja, dovelo do toga da je u Srbiji sve veći broj krezubih osoba.

Lazić ističe da je neophodna preventiva po domovima zdravlja i školama, a ona nije onakva kakva je nekada bila i kakva bi trebalo da bude.

Foto: Pixabay.com

Naši građani kod zubara uglavnom idu kada imaju nesnosan bol u zubu ili im se zub već raspada.

- U osnovi karijesa su bakterije koje se nalaze u mekim naslagama. To znači da je higijena broj jedan u prevenciji nastanka karijesa - istakla je profesor doktor Katarina Beljaković Ivanović sa Klinike za bolesti zuba pri Stomatološkom fakultetu u Beogradu.

Krezubost u Srbiji nije povezana sa životnom dobi. Čak i mladi zbog loše oralne higijene i neodlaska kod zubara mogu ostati bez svojih zuba.

Stomatološki fakultet izdvaja određenu sumu za lečenje zuba penzionerima sa najmanjim primanjima, takođe i za protetiku, ali, kako podaci pokazuju, to nije dovoljno. Inače, besplatne stomatološke usluge dobijaju deca do 18 godina, studenti i trudnice.

Koliko je važna higijena zuba, govori činjenica da pokvareni zubi izazivaju bolesti drugih organa i početak su različitih infekcija.

#Bolest

#Stomatolog

#Zubi

'