AKTUELNO

Teški uslovi rada zahtevaju skraćeno radno vreme i fizički zahtevan rad prosečan čovek ne može da izdrži osam sati dnevno, rekao je advokat Nemanja Todorović na TV Pink.

Todorović je govorio i o pravima i obavezama radnika i poslodavaca.

U tom smislu, Todorović ističe da, shodno težini rada, radno vreme može da se smanji do deset sati nedeljno. Na primer, ako prosečna radna sedmica podrazumeva 40 sati rada, skraćeni režim je, u tom slučaju, 30 sati nedeljno.

Todorović posebno ističe da se u slučaju primene skraćenog radnog vremena prava zaposlenog ne umanjuju. Navodi primer po kome zemlje zapada imaju standard koji ne podrazumeva osmočasovno radno vreme.

Advokat je zatim tumačio zakon koji se tiče prekovremenog rada.

-Prekovremeni rad je definisan drugačije. Primenjuje se u zavisnosti od potrebe poslodavca. Važno je istaći da preko 8 sati prekovremenog rada nedeljno nije dozvoljeno - rekao je Todorović.

U drugom delu emisije, advokat je odgovarao na pitanja gledalaca. Jedna gospođa želela je da zna kome da se žali radnik koji u ugostiteljstvu radi u proseku od 8 do 12 sati dnevno.

Foto: Printscreen

- Zakonodavac je nejasan u nekim delovima oko radnog vremena. Radni dan po pravilu traje 8 sati, a radna nedelja 5 dana, takođe po pravilu. Kod nas se to tumači– može da bude, ne mora da znači. Ako je došlo do prekoračenja zakona u tom smislu, postoji mogućnost da radnik prijavi poslodavca inspekciji rada. Nažalost, svaka ta prijava kasnije prati disciplinsku meru protiv tog zaposlenog. Posledice snosi radnik - istakao je advokat.

Drugi gledalac želeo je da pita koja su prava radnika na građevini koji radi od 6 ujutru pa dok se ne smrači, bez ijednog slobodnog dana, a prijavljen je na minimalac.

- U građevinskim firmama je nešto specifičnija situacija. Neodređeno je radno vreme jer imate sezonu i van sezone kada se, zbog vremenskih uslova, ne izvode građevinski radovi. Shodno tome, radnici i ne bi trebalo da rade van sezone. Zbog toga dolazi do prekovremenog rada u sezoni, radi nivelacije radnog vremena - zaključio je Todorović.

#Advokat

#Nemanja Todorović

#Radnik

'