AKTUELNO

U rangiranje su uključene samo zemlje članice Ujedinjenih nacija.

Ljudi širom sveta se svakodnevno bore da, zbog velikog siromaštva, izguraju dan. Uslovi u kojima žive su jako loši, sa propalom ekonomijom i manjkom prirodnih resursa.

FindTheData sajt napravio je listu država sveta prema njihovom bruto domaćem proizvodu po stanovniku, onako kako je to navedeno od strane Svetske banke 2015. godine. Rang lista sastavljena je prema rastućem kriterijumu – od najsiromašnije.

Prema statistikama, Maldivi su na 115. mestu najsiromašnijih zemalja sveta. Bugarska je na 111, a Crna Gora na 109. Azerbejdžan je stoti, Iran je mesto iznad, a Srbija je na 98. mestu ove liste. Makedonija je na 93. mestu, a Irak na 90.

Foto: Foto: Pixabay/Crna Gora

Bosna i Hercegovina je 87, a ispred nje su Paragvaj i Urugvaj. Albanija je na 81. mestu, Egipat na 74, a Filipini na 65. Između pedesetog i šezdesetog mesta se smenjuju afričke države i bivše sovjetske republike, Sirija je na 54. mestu, Indija na 47. Kamerun i Bangladeš su na 38, odnosno 37. mestu, Senegal na 30. Haiti su na 27 poziciji, a Mali na 22.

Foto: Foto: Pixabay

Ruanda, Uganda i Sudan su poređani od 20. do 15. mesta, Avganistan je 14, a na desetom je Gvineja. Mozambik je 9, Demokratska Republika Kongo je na osmom mestu, Liberija je 7, Gambija šesta, Madagaskar peti, Malavi 4, Nigerija je treća, Centralnoafrička Republika druga i prva na listi najsiromašnijih država sveta je Burundi.

JEDNOSTAVAN TRIK! Dunite u PALAC i rešićete VELIKI problem

I. P.

'