AKTUELNO

Iako je danas zabeležen manji broj zarađenih nego juče, jedna brojka je opasno velika i govori da se nalazimo u crvenoj zoni.

Naime, smatra se da epidemiološka situacija postaje veoma ozbiljna kada tzv. "Konov koeficijent", tačnije odnos broja testiranih i novoobolelih, pređe granicu od pet odsto, a prema poslednjim podacima ovaj parametar u našoj zemlji sada iznosi 4,16!

Koeficijent od preko četiri poslednji put je u Srbiji registrovan 27. jula u jeku drugog talasa i tada je iznosio 4,3 odsto. Od tog datuma ovaj koeficijent ni jednom nije prešao 4, do današnjeg dana.

Koliko je važan ovaj pokazatelj još na početku borbe sa korona virusom ukazao dr Predrag Kon, a kako je jednom prilikom objasnio za epidemiju se može reći da je pod kontrolom, pa čak i gašenjem kada je ovaj koeficijent ispod 0,5 odsto, odnosno kada je tek svaki 200. od svih testiranih pozitivan.

Na žalost, prema poslednjim podacima mi smo daleko od ovog bezbednog iznosa, pa sve smo bliže kritičnom broju od 5 odsto.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ako uzmemo u obzir i nekoliko proteklih dana, primetno je da je tzv. "Konov koeficijent" ispod tri odsto poslednji put zabeležen 13. oktobra i tada je iznosio 2,12.

Narednih tri dana oscilirao je između tri i četiri odsto, a danas je prvi put, još od jula meseca, premašio iznos od četiri odsto što svakako treba da nam bude upozorenje za naredni period i opomena za poštovanje epidemioloških mera.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 5.456 osoba, njih bilo je pozitivno 227, dok su nažalost preminule dve osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut" na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalaze 22 pacijenta.

Zvaničan broj hospitalizovanih pacijenata prema podacima sa sajta Covid 19, iznosi 372.

#Konov koeficijent

#koronavirus