AKTUELNO

Prvi put posle 15 godina građani Srbije moći će da se vakcinišu vakcinom protiv sezonskog gripa Instituta "Torlak", čija je distribucija počela juče.

Kontigent od 50.000 doza „TorVaxFlua“, juče je krenuo ka domovima zdravlja, a planirano je da institut proizvede 250.000 doza koje će biti sukcesivno distribuirane.

Direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković kaže za Pink da je distribucija 50.000 doza vakcine počela juče, a da će biti završena do kraja dana. Planirano je, kako kaže, da institut ove godine prozvede čak 250.000 doza jer je, navodi, jako velika potreba za vakcinama.

Foto: TV Pink Printscreen

- Potrudićemo se da vakcine budu proizvedene na vreme i stavljene na raspolaganje našim građanima - rekla je Stoiljković.

Do sada je bila dostupna vakcina stranog proizvođača, a Stoiljković navodi da postoje razlike među svim vakcinama, ali da je najvažnije da je svaka vakcina bolja nego ne vakcinisati se.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Navela je da je pre vakcinacije potreban pregled kod lekara, a da vakcinu treba da prime hronični bolesnici i stariji od 65 godina.

Upitana da li će biti Torlakove vakcine i za izvoz, Stoiljković kaže da institut ne može sada da postigne taj kapacitet proizvodnje, ali da se planira izvoz u narednim godinama.

#Torlak

#Vakcina

#dr Vera Stojiljković