AKTUELNO

U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji testirano je 7.411 osoba, njih 62 bilo je pozitivno, dok je nažalost preminula jedna osoba.

Zamenica direktora Instuta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević je istakala da je 61 odsto novozaraženih iz Beograda i Kragujevca, i da je gotovo polovina inficiranih iz prestonice.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o nadzoru nad građanim Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, ona je rekla da fokus nije na kaznama i da je najgora kazna da se neko razboli.

- Nije akcenat na kaznama. U ovoj borbi moramo biti soludarni i delovati kao jedan cilj. Ideja je da ovim merama što je više moguće kontrolišemo prenošenje virusa - rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je izrazila nadu da su se svi naši građani ponašali savesno i da nisu sebe i svoju porodicu dovodili u rizik.

- Imamo povoljniju situaciju u odnosu na druge zemlje Evrope, ali to može brzo da se promeni. Cilj je da se spreči lokalna transmisija, na primeru Kine vidimo da je moguće. Oni već više od 30 dana nemaju ni jedan slučaj lokalne transmisije - rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, u osnovnim školama u toku ove nedelje korona je potvrđena kod 13 učenika i šest nastvanika. Kako je dodala, u pitanju su sporadični slučajevi, a do zaražavanja je došlo van škola.

Ukupno su u osnovnim školama registrovana 33 slučaja zaražavanja koronavirusom od početka nastave.

Kako je dodala, u srednjim školama je korona potvrđena kod pet učenika i dva profesora, odnosno od početka školske godine kod 16 učenika i kod četiri profesora

- Od početka školske godine imali smo jedan slučaj transmisije u okviru razreda i to u Beogradu - navela je Kisići i istakla da osim od najstariijih, o odgovornom ponašanju dosta možemo naučiti i od najmlađih.

Ona je navela da je 25 odsto veći rizik od zaražavanja u Crnoj Gori i ukazala da je taj rizik veći nego prošle nedelje.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da ovaj sistem nadzora nije naprevljen da nekoga uznemirava već da bude u korist svim građanima i kompletnoj populaciji.

Foto: TV Pink Printscreen

- U Beogradu ima već slučaja obolevanja kod povratnika. U jednom domu zdravlja je od devet pozitivnih troje bilo iz Crne Gore - kaže Kon i napominje da je reč o povratnicima iz Crne Gore, već i iz Turske, Egipta...

Prema njegovim rečima, svako ko se ne prijavi treba da zna da je u prekršaju.

- Neće ga niko juriti ako razboli, ali ako prenese zaraznu bolest, taj neko će da ga prijavi ili objavi, a ne daj Bože ako se dogodi neki tragičan slučaj - dodao je Kon i istakao da je Srbija među najboljima u Evropi po trenutnoj situaciji i moramo da se potrudimo da je održimo.

Kon je govoreći o zaražavanju u osnovnim školama, naveo da je u 18 škola u Beogradu registrovano 19 inficiranih, odnosno samo dva povezana slučaja, što je dokaz da sistem dobro funkcioniše.

- Imamo ozbiljnu šansu da izbegnemo dramatičan udar kao što smo imali ranije, ali moramo da verujemo u sebe. Bilo smo disciplinovani i rezultati to pokazuju - rekao je Kon.

#koronavirus