AKTUELNO

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević je, govoreći o nadzoru nad putnicima iz Srbije koji se vraćaju u zemlju, objasnila da će svi oni koji dolaze posle 18 sati biti u obavezi da u roku od 24 sata popune online uputnik o svom zdravstvenom stanju.

Kisić Tepavčević je za Pink rekla da će građani moći da se svojim matičnim ili LBO brojem prijave na portal kreiran za ovu namenu gde će popuniti upitnik o svom zdravstvenom stanju, a isti postpak će ponoviti za 10 dana.

- Reč je o samoproceni zdravstvenog stanja i svaki građanin dobija preporuke kako da se ponaša – navela je Kisić Tepavčević istakavši da je fokus na zaštiti građana, a ne na kaznama, iako za njih postoji zakonska osnova.

- To za cilj ima da građanima koji su se vratili ukaže na koje simptome treba da obrate pažnju i da preduzmu veći stepen odgovornosti. Ovakva procedura i nadžor ima za cilj da zaštiti sve nas. Nema za cilj da evidentira ko je išao u inostranstvo ili da se neko kažnjava. Nadamo se da ćemo se ponašati odgovorno i savesno kao i do sada pa smo uspeli da smirimo epidemijski tok – istakla je Kisić Tepavčević.

Ona je ukazala da dolazimo u period godine kada je i sezona respiratornih situacija, napomenuvši da svetska zdravstvena zaštita nije ni očekivala da moga biti toliko povoljni parametri za širenje korona virusa.

Kako je dodala, ako poredimo situaciju sa drugim zemlja, zemljama u okruženju, vidimo da je tamo mnogo lošija situacija, ali to ne treba da nas teši.

Foto: TV Pink Printscreen

- Treba da se fokusiramo na našu zemlju i da učinimo koliko možemo. Jeste stabilnija situacija, mnogo manja učestalost neko u većini zemalja, po komulativnoj incidenciji mi smo među zemljama koje imaju najnižu vrednost učestavlosti obolevanja u Evropi, ali znamo da to brzo može da se promeni – rekla je Kisić Tepavčević.

-Ovo nam se nije desilo slučajno, ovakva stabilizacija kada je u pitanju broj obolelih. Zajedno smo doprineli tome – istakla je Kisić Tepavčević.

Treba da budemo zadovoljni, ali ne da se opuštamo.

- Očekuje nas povećana učestvalost svih respiratornih infekcija. Kada su u pitanju nove mere i nadžor koji se uvodi nad našim ljudima koji se vraćaju u zemlju, cilj je da se smanji verovatnoća prenosa virusa ukoliko se neko zarazio van teritorije naše zemlje. Prva i osnovna poruka jeste da se prenese svim građanima kakva je epidemiološka situacija kod nas u odnosu na situaciju u regionu. Ako se kaže da je 20 puta veća erovatnoća da se oboli na području Crne Gore nego u Srbiji, pet puta više na području Hrvatske, želimo da se prenesu takve informacije, da ljudi sagledaju rizik. Apelovali smo građanima koji se tamo nalaze da se vrate u zemlju – rekla je Kisić Tepavčević.

- Sada već u nedeljama brojimo kada imamo silazni trend, sa pojedinim fluktuacijama određenih dana što je I razumljivo kada je u pitanju epidemijski tok. Međutim, ne znam da li ćemo dok ovaj virus u potpunosti ne nestane moći da kažemo da je situacija stabilna. Situacija je nesigurna sve dok postoje rezervoari infekcije – rekla je Kisić Tepavčević.

#Darija Kisić Tepavčević