AKTUELNO

Među srpskim tinejdžerima zavladala je opasna droga SNUS, a član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović rekao je za Novo jutro televizije Pink, da je veliki problem što je prilagođena velikom tržištu, mladima, kojima je pristupačna. Nicović ističe da je mafija našla kako da na jeftin način proda proizvod tinejdžerima.

“Oni mogu da daju dva evra za ovo. Duvanska industraija ima mnogo otpada, a mafija to preuzme i od toga pravi koncentrat nikotina, koji da bi održalo ubacuje mnogo hemije. To je otprilike 5 puta jače nego nikotin, pa mladi upotrebljujući to, prave isti efekat kao kokain. Mladi stavljaju taj prah ispod usana i slično, doživljavaju neku vrstu euforije kao kokain, izuzetno je štetan”, rekao je Nicović.

Kako kaže, to je veliki zločin mafije, jer su napali mlade.

Foto: TV Pink Printscreen

“Jeftino je i svaki mlad čovek može sebi to da priušti. Oni tim trljanjem između nepaca i usana, može brzo da ga konzumira, a policija teško nalazi te vrste droge, jer se švercuje u vidu pilula ili vitamina”, rekao je Nicović.

Stevan Đokić, predsednik Centra za bezbednost, istragu i odbrane DB-a se složio da je najveći problem što je ova droga dostupna tinejdžerima.

“Njega je bilo i ranije kod nas, mada je sada malo više u upotrebi. On je zabranjen u zemljama EU, jedino ga Švedska proizvodi, jer nije bila u EU kada su ga zabranili. Zabranjen je u Rusiji, a poslendjih par godina kod nas je dolazio sa teritorije Bosne i Hrvatske”, rekao je Đokić.

Kako kaže, može se legalno kupiti u specijalizovanim prodavnicama.

“U njemu postoji 28 kancerogenih supstanci. Veoma je specifična stvar. Godišnje se u svetu pojavi oko 50 novih droga, ide se na to da bude dostupno”, rekao je Đokić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da ovo mora da dođe na lisu zabranjenih supstanci, jer, ističe, ovo pored raka izaziva jaku agresiju i gubitak pamćenja.

Kako kaže, mladi ne razmišljaju o posledicama, i dodaje da ovo izaziva još veću zavisnost od duvana.

#Marko Nicović

#Stevan Đokić