AKTUELNO

Da li su vodostaji reka ugroženi i preti li nam opasnost od novih poplava?

Meteorolozi za naredne dane najavljuju potpunu promenu vremena i prilike koje nisu uobičajene za ovo doba godine. RHMZ je za vikend izdao upozorenje zbog obilnih padavina koje se očekuju, a koje mogu izazvati materijalnu i drugu štetu.

Goran Mihajlović, načelnik centra za najave i upozorenja u RHMZ, rekao je da naoblačenje stiže već u popodnevnim i večernjim satima, a da će se tokom noći proširiti na celu zemlju i doneće obilne padavine, čiji se najveći obim očekuje u noći između srede i četvrtka.

Foto: Printscreen

- Ne očekuju se veći problem. Biće porasta vodostaja, ali ništa riskantno. Znatno niže temperature stižu već noćas i očekuje se slab mraz sa temperaturama do minus pet stepeni – rekao je Mihajlović gostujući u Jutarnjem program televizije Pink.

Od nedelje, kako je najavljeno, temperature će opet biti u plusu. Govoreći o dugoročnoj prognozi, prema Mihajlovićevim rečima, Republički hidrometeorološki zavod izrađuje prognozu za narednih pet dana.

- Prošlo leto je bilo u granicama normale, a ovog leta ćemo najverovatnije imati duže periode toplih talasa, mada je rano prognozirati. Ne bi trebalo da nam se ponovi leto 2007. godine, kada su temperature bile rekordne – podsetio je Mihajlović.

Žarko Galetin, ditrektor sektora za poljoprivredu u PKS, smatra da ovakve vremenske prilike mogu poboljšati rod useva, ali da će se loše odraziti na voće.

Foto: Printscreen

- Temperature ispod nule bi mogle da štete, ali takve temperature ne očekujemo. Ipak, maline će pretrpeti štetu. Temperature nisu toliko niske da bi dramatično utičale na pad prinosa. Nema većih rizika kod povrća, dok je ugroženije voće, pogotovo lokalno – objasnio je Galetin za TV Pink.

Kišno vreme koje RHMZ prognozira za naredne dane uticaće loše na zdravlje, smatra prim. dr Petar Stanojević iz Doma zdravlja Simo Milošević.

- Nagle promene vremena traže da se oragnizam adaptira, a ako ne uspe, pacijenti reaguju burnije, pre svega meteoropate. Postoje oboljenja koja su upravo meteoropatska i to kardiovaskularna oboljenja – rekao je Stanojević.

Foto: Printscreen

U ovom periodu, kako je istakao, najviše se treba paziti krpelja koji prenose lajmsku bolest. Nakon boravka u prirodi, jako je važno proveriti kožu, jer ujed krpelja može biti izuzetno opasan.

#Kiša

#Poljoprivreda

#Poplave

#Privredna komora Srbije

#RHMZ

'