AKTUELNO

Najveći porast broja obolelih zabeležen je u Beogradu i Novom Sadu, posebno u poslednja dva dana što je, kako je rekla premijerka, direktna posledica okupljanja na protestima prethodnih dana uprkos apelima lekara da ljudi drže fizičku distancu, da se ne okupljaju, jer je naš zdravstveni sistem već ionako preopterećen i ne može da izdrži ovoliki priliv obolelih.

Prema podacima koje je iznela premijerka Ana Brnabić, u poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.183 osoba, 383  je bio pozitivano, a preminulo je 13 osoba. 

Na respiratoru se sada nalazi 177 pacijenata.

Beograd, Kraljevo i Novi Sad su najugroženiji, rekla je premijerka, dodajući da se situacija u Šapcu i Novom Pazaru situacija smiruje.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Protesti dolaze na naplatu

- Van svake sumnje je da je ovaj rast broja posledica protesta koji smo imali, to je ono što nam doalazi na naplatu. Za mene je ovo očekvano – naglasila je premijerka Brnabić.

Kaže da je proteklih dana situacija u Beogradu bila stabilna, ali da se pogoršla u dva dana.

Nagašava da su građani disciplinovani, i da poštuju mere kriznog štaba, i kako dodaje, to je povod za optimizam.

- Danas smo usvojili novemere, koje će od sutra da stupe na snagu. To je obavezno nošenje maski u celoj zemlji, zabranjeno okupljanje više od deset ljudi, preporuka za nošenje maski na otovrenom prostoru – nabrojala je premijerka nove mere koje će od sutra stupiti na snagu i istakla:

- Važno je da nastavimo ono što smo počeli, a cenu protesta ćemo platiti – dodala je.

Dr Srđa Janković apelovao je na sve da poštuju mere.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Dr Stojanović: Taman oslobodimo 50 mesta, a onda nam stigne 60 pacijenata

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun Dragoš Stojanović apelovao je na sve da se pridržavaju mera, ali kako kaže, trudi se da bude optimističan uprkos tome što se broj pacijenata povećava svakog dana.

- Brine me što danas imamo 10 odsto više pacijenta nego juče. Nakon vizita, oslobodili smo 20 mesta, ali ona se brzo popunajvaju. Bojim se da ćemo imati 60 prijema najmanje. Ja jesam optimista, ali u ovom trenutku sam vrlo oprezan. Mi se ozbiljno bavimo ovim poslom – rekao je Stojanović.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Krizni štabovi, komunalci i nadležni kontrolisaće poštovanje mera u gradovima

Na pitanje o kontrolisanju mera koje sutra stupaju na snagu, premijerka Brbabić kaže da je sve organizovano, ali je ponovo apelovala na disciplinu građana.

- To će kontrolistati krizni štabovi na lokalu, kao i nadležne instucije, to su inspekcije. Pored ovoga, važna je disciplina građana, jer je nemoguće sve iskontrolisti. Imali smo jako težak dan, pa se nadam da će građani nastaviti da svesno poštuju mere – rekla je premijerka.

Što se uključivanja privatnih laboratorija tiče, premijerka kaže da je sve u proceduri.

- Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa asocijacijom. Stigle su nam prijave. Uputili smo minimalne uslove i standarde koje laboratorije mogle da poseduju – rekla je.

Broj zaraženih raste u gradovima u kojima su se održavali protesti

Na pitanje da su procene da su protesti uticali da povećan broj zaraženih koronavirusa, premijerka kaže da na to ukazuje više stvari.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Mi smo prethodnih dana imali blago smanjenje broja zaraženih. Mi smo u Beogradu imali meru nošenja maski u zatovrenom prostoru. Međutim, sedam dana nakon protesta, broj zaraženih počeo je da raste, naročito u Beogradu. Pogledajte sa druge strane Novi Pazar i Šabac, gde sa druge strane imamo trend pada, a tamo protsta nije bilo. Vidite te trendove gde ste imali proteste i gde ih niste imali – rekla je premijerka.

Kako kaže, nije moguće da se neko ne zarazi nakon okupljanju većeg broja građana na jednom mestu.

- Nije moguće da nakon toga nema zaraženih, bilo je sukoba, bliskog kontakta i to je za očekivanje – dodala je.

"Hvala EU na podršci i pomoći"

Odluka EU da će angažovati 200 radnika kao podrška Srbiji je važna u borbi sa kovidom, rekla je premijerka.

- To će biti podrška Batutu, gde će biti tamo šest meseci. Nalazimo se u procesu povezivanja baza podataka – rekla je.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Stojanović pozdravio je pomoć EU, ali naglasio i značaj i podršku Ministarstva zdravlja.

- Ministarstvo zdravlja je u prethodnom periodu zaposlilo veliki broj lekara i sestara. KBC Zemun nje dobio 50 lekara i 80 sestara, koje smo rasporedili prema potrebama. Svi ti lekari se bavi lečenjem pacijenta koji su oboleli od korone – rekao je.

Na pitanje o informaciji da je urađeno 17 obdukcija, dr Jaković kaže da odluke nisu u nadležnosti lekara, već suda.

- Postoje indikacije za obudkcije, i procedura. To je navedeno u odgovarajućim pravnim aktima. O tome odlučuje sudska instanca – rekao je.

Na pitanje o vakcinama, premijerka odgovara:

- Razgovaramo sa svima koji se bave istraživanjem vakcina. Pre svega sa Kinom i Velikom Britanijom, kao i sa Rusijom. Ono što je nama u interesu. Postoje određene vakcine koje su finalnoj fazi istaživanja – rekla je Brnabić na pitanje o situacji sa vakcinama protiv koronavirusa.

#Srbija

#koronavirus

#krizni štab