AKTUELNO

Mlada žena otkrila strahote koje je preživela sa sinom i kako je uspela da se vrati na sigurno.

Sofi Kasiki, jedna je od retkih žena sa zapada koja je živela u sirijskom gradu Raka, glavnom gradu samoproglašenog kalifata ISIS.

- Osećala sam ogromnu krivicu. Pitala sam samu sebe kako mogu nastaviti živeti znajući da sam odvela vlastitog sina u Siriju. Mrzila sam one koji su me izmanipulisali, iskoristili moju naivnost i nesigurnost. Mrzela sam samu sebe - priča 34-godišnja Sofi koja nije želela da otkrije svoje pravo ime zbog straha od odmazde ISIS-a.

Žena je rođena u Kongu. Nakon smrti majke, sa devet godina, otišla je da živi u Pariz. Smrt majke u njoj je izazvala depresiju i obeležila njen život. Dok je kao socijalna radnica pomagala migrantima, odlučila je da promeni svoju veru u islam, što nije rekla mužu. Nova vera pružila joj je kratku utehu, a nakon toga upoznala je tri muslimana koje je prihvatila kao braću, međutim oni su nakon nekog perioda nestali da bi se ponovo 2014. vratili u Siriju.

- Mislila sam da kontrolišem situaciju, ali su oni iskoristili moje slabosti. Znali su da sam siroče i da sam prešla na islam - rekla je Sofi.

Sa sinom je otputovala u Siriju. Kada je stigla u Raku shvatila je će joj se život skroz promeniti. Naređeno joj je da nigde ne izlazi sama, a i komunikacija sa roditeljima u Francuskoj joj je onemogućena.

Sofi je radila u porodilištu i svakodnevno bila šokirana prizorima koje je viđala. Briga o pacijentima bila je svedena na minimum.

Suprug joj je svakodnevno slao fotografije mejlom, što joj je posebno teško padalo.

-Molila sam da me puste kući. Rekla sam im kako mi nedostaje moja porodica i da moj sin želi da vidi oca. Odgovorili su mi kako žena sama sa detetom ne može ići nigde te da će me ubiti ili kamenovati ako pokušam pobeći.

Mlada žena strahovala je od zatvora i toga da njen sin može ostati sam.

-Govorila sam sinu da ga otac i ja volimo. Nadala sam se da će mu te poruke ostati u sećanju i da neće imati snage da ubija ako padne u ruke ISIS-a - kaže Sophie.

Kad je jedan Francuz pokušao da odvede njenog sina na molitvu u džamiju, nešto se u njoj prelomilo.

-Miči ruke s moga sina-  rekla mu je Sofi nakon čega ju je muškarac udario u lice.

-Bila sam sama u stranom gradu gde nikoga ne poznajem i nisam znala jezik. Pogledala sam svog sina i znala sam da sam učinila najgoru grešku u svom životu. Znala sam da moram biti snažna i učiniti sve kako bih ga izvukla.

Francuz je nju i dečaka odveo u "madaffu", gostinjsku sobu koja je zapravo zatvor. Tamo ju je čekao novi šok kad je videla decu koja gledaju snimke ISIS-ovih pogubljenja dok majke glasno odobravaju i aplaudiraju.

-Te su žene u borcu ISIS-a videle svog princa na belom konju, nekog ko je moćan i snažan te će ih zaštititi. Iz tog se zatvora moglo izaći jedino ako biste se oženili za jednog od boraca. Žene sa zapada služile su jedino kako bi rodile decu vojnicima ISIS-a - kaže Sofi.

Sledeći dan shvatila je da joj se ugovara venčanje i razmišljala samo o tome kako da pobegne. Za to joj se i ukazala prilika kada je primetila otključana vrata, te je sa sinom pobegla iz zatvora. Jedan mladi Sirijac je Sofi i njenog sina motorom prevezao do Turske.

Nakon toga uspela je da se domogne Pariza i pomiri sa suprugom.

-Kad pogledam unazad, pitam samu sebe, kako se sve to dogodilo, kako sam to mogla učiniti. Da, bila sam naivna, zbunjena, krhka i ranjiva, no kako su mi ti obični i ne naročito bistri dečaci uspeli isprati mozak. To je pitanje koje stalno ponavljam sebi - kaže Sofi.

Kad se vratila u Francusku, suprug joj je pokazao fotografiju koju mu je poslao ISIS, a na kojoj njihov sin pozira s automatskom puškom u ruci.

- Očigledno su ga fotografisali dok smo bili tamo, no ja sam je tek tada videla prvi put i osetila sam neverovatnu mučninu - kaže mlada Francuskinja.

Sofi Kasiki zna da se iz pakla ISIS-a izvukla pukom srećom te kako kaže, mora učiniti sve da spreči druge da ponove njenu grešku.

Autor: D. Jovanović

'