AKTUELNO

Čeka se i po pet sati.

Hiljade turista u koloni dugoj više kilometara po pet sati i više čekaju da uđu u Grčku na graničnom prelazu sa Bugarskom, Promahonas. Turisti iz Rumunije čekali su gotovo celu noć na ulazak u Grčku.

O haosu koji na graničnom prelazu vlada od prvog jula javljaju grčki reporteri sa lica mesta koji razgovaraju sa turistima među kojima je, čini se, najviše iz Srbije. Ipak, i pored višečasovnog čekanja većina je raspoložena i kako kažu, žure da stignu do mora.

Pojačana je kontrola putnika iz Srbije koje odvajaju u posebnu liniju radi testiranja, javljaju grčki TV kanali koji sada već svakodnevno prenose podatke o broju obolelih i vanrednoj situaciji u Beogradu i gradovima u unutrašnjosti Srbije.

Dnevno se na graničnom prelazu Promahonas ali i na 27 aerodroma širom zemlje i velikim lukama testira više od šest hiljada putnika. Očigledna je bojazan da bi upravo turisti mogli da unesu kovid 19. Do sada je registrovano oko trideset slučajeva zaraze među turistima, među njima ima i srpskih državljana.

Inače, od 1.jula kada su otvorene granice za turiste, u Grčku je već ušlo 70 hiljada turista i pretpostavka je da je bar 25 odsto njih testirano. Narednih dana očekuje se novi talas gostiju ali nedovoljan da popuni prazne hotele i plaže.

#Granica

#Grčka