AKTUELNO

Slučaj iz Osnovne škole "Stanislav Sremčević" u Kragujevcu, gde zbog problematičnog učenika, roditelji ne pušataju decu u školu podigao je Kragujevac noge i uzburkao javnost u Srbiji.

Roditelji učenika odeljenja II-3 Osnovne škole "Stanislav Sremčević" u Kragujevcu već tri dana ne šalju decu na nastavu. Kako navode, decu neće puštati u školu sve dok škola ne nađe rešenje za problem sa učenikom tog odeljenja koji fizički i verbalno maltretira đake i učitelja.

Prema navodima roditelja, od škole je zatraženo da hitno reši taj slučaj vršnjačkog nasilja i pruži garancije za bezbednost njihove dece u školi.

U zahtevu koji je upućen školi ne traži se da "problematičan" učenik bude isključen iz škole, nego da se premesti u drugo odeljenje ili da se sa njim radi u odvojenoj prostoriji. Roditelji su revoltirani zbog pasivnog odnosa rukovodstva škole, zbog čega su odlučili da od ponedeljka protestuju tako što decu neće slati u školu na nastavu sve dok ne dobiju potvrdu da će biti bezbedna.

Kako kažu, problem prisutan od početka školske godine, tako što jedan učenik maltretira ostale đake u odeljenju, šutira ih, udara, izražava se vulgarno, vređa učenike, pa i po nacionalnoj osnovi, crta žene bez glave i krvave, oružje, noževe, ometa nastavu na razne načine.

Škola već dve godine prati ovoj slučaj

- Uvedene su neke mere, ali to nije dovoljno, škola mora da reaguje na odgovarajući način. Juče je bila inspekcija u školi da utvrdi da li je sve urađeno zakonski i poznato mi je da ima propusta - rekao je mačelnik Školske uprave Goran Joksimović

On je naveo da se u rešavanje ovog problema uključio i Centar za socijalni rad u Kragujevcu koji je uradio studiju slučaja sa merama koje treba preduzeti.

Foto: YouTube screenshot

Majka ogorčena: Iako ima dijagnozu hiperkinetičkog sindroma izložen je nesvakidašnjoj torturi

Majka učenika zbog čijeg ponašanja roditelji đaka u jednom odeljenju drugog razreda osnovne škole u Kragujevcu ne dovode decu u školu obratila se medijima. On je rekla da su i njeno dete i cela porodica izloženi "nesvakidašnjem teroru i nerazumevanju nastavnog osoblja, stručne pedagoške službe, roditelja i vršnjaka".

- Nezadovoljni roditelji pisali su prilično uvredljivu peticiju Centru za socijalni rad u Kragujevcu, koji je upoznat sa celom situacijom. Pošto nisu bili zadovoljni reakcijom nadležnog organa ustanove socijalne zaštite, novu peticiju i protest su poslali stanici Policijske uprave u Kragujevcu, koji su danas pozvali roditelje i inkluzivno dete od osam godina na saslušanje. Malo im je bilo, pa su svoj bes iskalili i preko lokalnih novina iznoseći strašne neistine i vređajući ljudsko dostojanstvo deteta i roditelje inkluzivnog deteta - navodi se u obraćanju medijima.

Majka je navela da se nad njenim detetom sprovodi verbalno i fizičko nasilje od učiteljice, od kada je krenuo u školu 2015. godine.

- Baš iz tog razloga je i prebačen u odeljenje II-3 u septembru 2016. godine. Međutim, nakon prebacivanja tortura nad mojim detetom je nastavljena i pored dostavljene dokumentacije dečijeg psihijatra da moje dete ima hiperkinetički sindrom. Oni se nisu obazirali na tu dijagnozu u školi, ni stručna služba koja je tvrdila da mi ne znamo da on to ima i nastavili su sa istom presijom i torturom nad mojim detetom koje je konstantno pod stresom izazvanom svim ovim dešavanjima. On je isfrustriran i često plače na času jer ni od koga podršku nema, jedino od nas roditelja - navela je majka.

Ona je dodala da ga je sadašnji učitelj ponižavao od kada je došao u to odeljenje i često izazivao negativne reakcije kod njega kada je pričao deci da se sklanjaju od njega, da je bolestan i da treba da ide u bolnicu, da ne zna ništa i ne želi da nauči.

- Mom detetu se pripisuju i razne neistine tako da nas, i roditelji i škola i učitelji guraju još dublje. Umesto da radimo zajedno na ovom problemu, oni nas prijavljuju policiji kao kriminalce i još iznose gnusne laži o nama roditeljima. To je totalna diskriminacija sa svih strana - navela je majka.

Foto: Pixabay.com

Šarčević: Nisam uvek zadovoljan radom inspekcije

O slučaju ovog dečaka oglasio se i ministar prosvete Mladen Šarčević. Ministar je postavio pitanje zašto se o tome ćutalo godinu i po dana, da li "slučaj neko prikriva ili je tražio jalova rešenja".

Kako kaže, škola je dužna da preko školskih uprava obavesti Ministarstvo prosvete o incidentima, a da se danas često dešava da za incident prvo saznaju novinari pa tek onda ministar bude obavešten.

Šarčević kaže da se u školama, kod dece koja imaju problem u ponašanju mora uključiti tim stručnjaka - psiholog, pedagog, defektolog, ali i centri za socijalni rad.

#Kragujevac

#Učenici

#škola

'