AKTUELNO

Mnogi su se ovih dana upustli u prolećno renoviranje stanova, a malo njih zna da će, ukoliko budu bučni i ne poštuju kućni red morati da plate kaznu.

Odlukom o kućnom redu, koji je donet još 1983. godine, a i dalje je na snazi, delimično se zanemaruje savremeni način života. Prema ovoj odluci, uznemiravanje komšija je zabranjeno tokom celog dana, potpuni mir je od 22 do šest i od 13 do 17 sati, ali nije određeno kada je tačno vreme za bučne radove (poput bušenja i zakucavanja).

Dakle, samo od dobre volje onoga ko renovira stan zavisi da li će sa radovima krenuti u cik zore ili pustiti komšije da se naspavaju. S druge stane, ukoliko okasni sa radovima i "probije termin", a susedi se požale komunalnoj policiji, mogao bi da plati ozbiljnu kaznu.

Foto: Pixabay.com

Srećom, u praksi i uz zastarele propise stvari dobro funkcionišu osim kada su komšijski odnosi "zategnuti". Stanari višespratnica, kojima Odluka o kućnom redu i zadaje najviše glavobolje, smatraju da je nelogično da buka bude zabranjena u periodu od 13 do 17 sati, kada ljudi uglavnom rade i nisu u svojim stanovima. To je, smatraju, suprotno evropskom random vremenu i modernom načinu života.

Foto: Pixabay.com

Praksa je da, komišije uvek istaknu obaveštenje o radovima u hodniku, a većina se drži nepisanog pravila da ne buše pre devet sati ujutru. Stanari koji se ne drže Odluke o kućnom redu, stare tri decenije, a komunikacija sa susedima izostane, mogu dobiti kaznu od 5.000 do 50.000 dinara. Mogu biti kažnjeni i koliko im je komunalni inspektor izdao rešenje prilikom prekršaja, a oni ga se ne pridržavaju.

#Buka

#Kazna

#stan

'