AKTUELNO

U automobilu mogu da budu najviše po dve punoletne osobe! U autobusima svako drugo mesto mora da bude slobodno, a klima ne sme da se uključuje. Obavezno nošenje maski tokom putovanja

Svi koji ovog leta odluče da putuju u Grčku na more moraju znati da u ovu zemlju ne mogu ući ukoliko se u automobilu nalaze više od dve osobe (vozač i jedan putnik), najnoviji su zdravstveni propisi grčkog ministarstva turizma!

Jedini izuzetak biće porodice s dva maloletna deteta koje će moći zajedno da putuju. Stroge mere propisane su i za autobuse, u kojima će se broj putnika smanjiti za čak 50 odsto. Da stvar bude gora, tokom celog putovanja turisti će morati da nose zaštitne maske, a klima ne sme da se uključuje.

Obavezne maske

Stručnjaci savetuju naše građane da ovo leto ipak provedu u Srbiji, jer se nikako ne isplati rizikovati i izgubiti nekoliko hiljada evra na propalo letovanje u slučaju zaraze i lečenja koje ne pokriva nijedno osiguravajuće društvo, niti državni Fond za zdravstveno osiguranje.

Prema novim grčkim propisima, putnici u autobusu će sedeti tako da sedište pored njih mora biti prazno, pa će svaki autobus moći da primi najviše 50 odsto svog kapaciteta. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u toku celog putovanja. Na vratima mora biti obezbeđeno dezinfekciono sredstvo za putnike i osoblje, a preporuka je da se postave paravani od pleksiglasa kojima će vozači biti odvojeni od putnika. Vozači autobusa neće smeti da uključe klima-uređaje, već će se u toku celog puta vozilo prirodno provetravati otvaranjem prozora ili šibera.

Rigorozne mere moraće da se poštuju i u kombijima i mini-busevima. Prema propisima, kod vozila koja imaju sedam sedišta maksimalan broj putnika biće dva plus vozač. Vozila sa devet sedišta moći će da prime pored vozača još tri putnika.

Ostanite u Srbiji

Svako putovanje van Srbije i novi kontakti sa nepoznatima mogu da ugroze zdravlje, slažu se doktori Danica Grujičić i Predrag Kon.

- Ne znamo kako će ovaj virus nastaviti da se širi po drugim zemljama, ni kada će sve zemlje uspeti do kraja da ga iskorene. Nemamo potpunu i realnu sliku epidemije korone u Evropi i svetu. Nije isključeno da virus mutira pod visokim temperaturama, pa može da se desi da epidemija ponovo bukne dok ste, na primer, na moru u Grčkoj, Crnoj Gori, Turskoj ili bilo gde u inostranstvu. Zbog deset dana letovanja na moru rizikujete da se zarazite, da ugrozite zdravlje i život - upozorila je prof. dr Grujičić.

I epidemiolog dr Predrag Kon više puta je napomenuo da je najbezbednije da se leto provede u svojoj zemlji:

- U inostranstvu biste sretali turiste iz različitih krajeva sveta, a ne znate kako su se oni štitili, lečili... Ukoliko putujete po našoj zemlji, to je drugačije. Jednostavno, bezbednije je. Sve više mojih kolega lekara misli kao ja...

#koronavirus

'