AKTUELNO

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu je jedan od najslavnijih i najveselijih dana u čitavoj istoriji čovečanstva, poručili su učesnici međunarodne onlajn konferencije "Poklonimo se herojima" i naglasili važnost suprotstavljanja pokušajima revizije istorije.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Fondacije "Besmrtni puk" Nenad Popović rekao je da Dan pobede veliki dan i u u srpskoj i u ruskoj istoriji, da je Rusija dala najveće žrtve u najvećoj pošati 20. veka, a da je Srbija, proporcionalno broju stanovnika, odmah iza Rusije.

“Bez te pobede cela Evropa bi bila porobljena. Cinično je danas od mnogih kada kažu da Srbija i Rusija nisu deo Evrope“, kaže Popović i naglašava da smo ponosni na našu antifašističku tradiciju.

Na onlajn konferenciji povodom obeležavanja 75. godišnjice od Velike pobede, na kojoj je učetvovao i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko i predsednik Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Konstantin Kosačov, Popović je naveo da su danas aktuelni pokušaji revizije istorije, ali da je siguran da će još većom jačinom da se pojavljuju i u narednim godinama.

Foto: Tanjug/Ministar za inovacije i tehnološki razvoj

 “Zato su ovakvi događaji jedan od najvažnijih dana u godini i za Ruse i za Srbe, jer time vraćamo dug onima koji su dali živote“, rekao je Popović i naveo da se ne smeju zaboraviti zločini koji su se desili u vreme Drugog svetskog rata i u koncentracionim logorima nemačkih fasisista i ustaške Hrvatske. 

Kaže da se o tim zločinima u Evropi ne govori, da se kod nas do 1980. skoro ništa nije pričalo o Jasenovcu koji je, navodi, najveći logor u ovom delu Evrope gde je ubijeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

“Naša je dužnost da o tome govorimo da nam se to nikada više ne bi ponovilo“, kaže Popović. 

Naglasio je značaj manifestacije „Besmrtni puk“, te naveo da je ona odložena zbog pandemije korona virusa i zahvalio Rusiji na prijateljstvu i savezništvu i na podršci Srbiji po pitanju Kosova i Metohije. 

“To Putinu i Rusiji Srbija nikada neće zaboraviti“, rekao je Popović i obraćanje završio rečima Njegoša da su Srbi i Rusi jedan narod sa jednom dušom i dva imena. 

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković čestitao je bratskom ruskom narodu i svim  građanima Rusije 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i naglasio da su pre 75 godina srpski i ruski narod izvojevali pobedu nad jednim od najvećih zala u istoriji sveta. Tu pobedu smo, naglašava, izvojevali zato što bili zajedno i zato što smo bili na pravoj strani. 

“Danas gajimo sećanje na naše velike pretke, na heroje, na veterane koji su još živi i svojom pričom i životom svedoče velike muke i borbe koje smo prolazili zajedno, ali još jednom pokazujemo da smo na pravoj strani i da se danas zajedno borimo protiv zaborava i protiv iskrivljene interpretacije činjenica u istoriji“, rekao je Selaković. 

Naveo je da su Srbija i Rusija i danas zajedno kada se čovečanstvo bori sa pandemijom korona virusa.

 “Opet su Srbi i Rusi zajedno bili, opet je rusko rukovodstvo na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom pokazalo i svoje osećanje i posvećenost za Srbiju, za bratski srski narod i našlo nam se u trentuku kada ni samoj Rusiji nije nimalo lako u suočcavanju sa  pandemijom“, rekao je Selaković. 

Foto: Printscreen

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je veza Srbije i Rusije potpuno logična i da traje kroz čitavu istoriju, te da su Rusija i Srbija uvek bile zajedno i na pravoj strani. 

“Zajedno smo se borili za slobodu, jer u Srbiji i Rusiji može da se živi samo u slobodi. Neki naši neprijatelji su to naučili na teži način“, rekao je Vesić i naglasio da je Srbija ponosna na svoju antifašitičku tradiciju. 

Zbog velikih žrtava koje su podnele i Rusija i Srbija, Vesić kaže da je naša obaveza da orrganizovanjem ovakvih konferencija čuvamo sećanje i borimo se protiv revizije istorije.

 “Nažalost, u svetu su prisutni pokušaji revizije istorije gde žrtve pokušavaju da prikažu kao dželate, a dželate kao žrtve. Mi to ne smemo da dozvolimo. Moramo da učimo kako naše sunarodnike tako i svet da smo se borili, i Srbi i Rusi, protiv Hitlera i da smo bili pobedinici u Drugom svetskom ratu“, rekao je Vesić. 

Poručio je da Beograd nikada neće zaboraviti ulogu Crvene armije u oslobađanju glavnog grada Srbije, da su u Beogradu mnoge ulice u nazvane po slavnim sovjetskim  generalima, a da će na incijativu predsednika Aleksandra Vučića ove godine groblje Oslobodilaca Beograda dobiti spomenik večne vatre, kao spomenik simbola, jedinstva i pobede srskog i ruskog naroda.

"U čast 75. godišnjice Dana Pobede Momčilo Bajagić Bajaga, Leontina i deca iz hora Čarolija pridružili su se horu Aleksandrov i zajednički otpevali pesmu Dan Pobede!", napisao je Vesić na svom fejsbuk profilu.

“Na veliki jubilej želim da našim zemljama, i Beogradu i Moskvi, poželim mir, prosperite i još čvršće zajedništvo, jer smo pokazali kada smo zajedno da smo tada nepobedivi“, zaključio je Vesić na konferenciji na kojoj se obratila i veteranka Mila Ðorđić, borac Treće sandžačke brigade.

#Fašizam

#Konferencija

<
'