AKTUELNO

Test na antitela je brz i lak i treba da otkrije stanje našeg kolektivnog imuniteta.

Testiranje građana Srbije na antitela za koronu u sklopu epidemiološke studije koja bi trebalo da utvrdi koliko je bilo asimptomatskih i blagih kliničkih formi kovida-19 kod građana koji nisu ni znali da su oboleli, odnosno kakvo je stanje kolektivnog imuniteta sprovešće se i u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu. Oni koji su uradili test na antitela tvrde da je on brz i lak, i da za 15 minuta znate da li ste preležali koronu.

Dobrovoljni odziv

Kakav je kolektivni imunitet građana Srbije, trebalo da utvrdi studija na 7.000 nasumice izabranih domaćinstava, odnosno 17.000 građana koji se dobrovoljno odazovu na telefonski poziv. Nema samoinicijativnog prijavljivanja. Analiza krvi pokazaće poseduju li pojedinci antitela za koronavirus. Test je poznat i kao test antitela ili serološki test i može identifikovati one koji su se oporavili od infekcije i potencijalno razvili određeni stepen zaštite od ponovne infekcije, pokazujući „imunološki odgovor“ na virus.

Evo kako testiranje izgleda: nakon popunjavanja samo jednog papira, u koji unosite svoje podatke i ranije bolesti, odlazite u laboratoriju, gde vas dočekuje laborantkinja s maskom, rukavicama i naočarima i vadi krv kao i za sve ostale laboratorijske analize. Nakon toga sačekate petnaestak minuta i dobijate nalaz - pozitivan ili negativan.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Stručno rečeno - imunski odgovor posredovan B-limfocitima može se pokrenuti u odgovoru na različite vrste antigena, prilikom čega se B-ćelije diferenciraju u plazma ćelije koje sekretuju antitela. Dakle, u odgovoru na antigen stvaraju se IgM i/ili IgG antitela, čije prisustvo pomaže prilikom dijagnostikovanja aktivne ili preležane infekcije. Postoje različite vrste seroloških testova koji detektuju prisustvo ovih antitela, odnosno koji ukazuju na imunski odgovor posredovan antitelima u odnosu na izlaganje virusnim antigenima. Oni se koriste u detekciji antitela na različite viruse kao što su HIV-1, herpes virus, citomegalovirus, rubela i drugi. Pored navedenih, odnedavno su u upotrebi i serološki testovi za detekciju IgM i IgG antitela na novi koronavirus (2019-nCoV) iz uzorka pune krvi, plazme ili seruma - rekao je prof. dr Velibor Čabarkapa, pomoćnik direktora za unapređenje stručnog rada i akreditaciju KC Vojvodine.

On je objasnio da su koronavirusi velika familija virusa koji uzrokuju asimptomatske i blage bolesti pa do onih veoma teških i sa smrtnim ishodom.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Bez simptoma

- Ovo je nova vrsta virusa, do sada neotkrivena kod ljudi, a prouzrokovala je pandemiju koja je odnela mnoge živote. U kombinaciji sa PCR testovima (testovi na koronu, prim. nov.) serološki testovi su značajno dopunsko sredstvo koje pomaže kao indikator prisustva virusne infekcije, naročito kod sumnjivih slučajeva, kada je potrebno što pre doneti zaključak da li je reč o infekciji 2019-nCoV ili ne, ali i kao indikator preležane infekcije - naglasio je prof. dr Čabarkapa.

OD POZIVA DO TESTA

1. Poziva se porodica koja je nasumično odabrana 2. Svako će moći da odbije učešće u studiji 3. Nije moguće dobrovoljno se prijaviti za učešće 4. Potpisivaće se pristanak za učešće u studiji 5. Građani popunjavaju upitnik 6. Testiraće se samo građani stariji od sedam godina 7. Uzimaće im se od šest do 10 mililitara krvi 8. Ta krv se centrifugira i izdvaja se serum od pune krvi 9. Utvrđuje se postojanje antitela na kovid-19

#Srbija

#koronavirus

<
'