AKTUELNO

Profesor dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog smatra da smo pobedili koronavirus.

- Nama su jedini problem ove zemlje gde još ima virusa, ako krene sa otvaranjem granica. Važno je kojom dinamikom će se otvarati granice. Mislim da je racionalno ovo što je juče rekao presedenik Srbije da pokušamo prvo ovde na Balkanu da se otvore granice da ljudi mogu u lokalu da se kreću. U Velikoj Britaniji, Americi, Rusiji je epidemija tek na vrhuncu – naveo je Nestorović.

Nestorović je dodao da je što se nas kao zemlje tiče epidemija završena. 

- Što se tiče drugog talasa, dosta se o tome priča ali prilično odokativno. Naveći svetski stručnjak, nemački virusolog Kristijan Drosten koji je napravio test za SARS, MERS i COVID veruje da će virus nestati tokom leta – dodaje Nestorović.

Govoreći o istraživanjima u svetu, on je istakao da je utvrđeno da virus izbacuje određene delove svog genoma i gubi na virulenciji.

- Virus izvršava samoubistvo i oslobađa se tih nekih delova koje je imao, za koje su neki tvrdili da su ubačeni, da je time modifikovan – ističe Nestorović i naglašava da Srbija izlazi iz epidemije.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, nemamo više teških slučajeva, mnogi od pozitivnih su nemaju nikakve simptome.

Nestorović je napomenuo da je na početku epidemije u svetu bilo 80 posto blagih slučajeva, a sada ih je 98 odsto, što znači da je broj teških slučajeva sa 20 pao na dva odsto.

Prema njegovim rečima, do kraja maja treba paziti u zatvorenim prostorima.

- Na otvrenom za tim nema potrebe, objavljeno je da virus na visokim temperaturama može da preživi jedan i po minut, a u hladovini 18 minuta.  Izbegavajte da neko kija u vas. Epidemiolozi kažu da je 15 minuta potrebno da se virus sa rezervoara zaraze prenese na nekoga – istakao je sagovornik Pinka.

Pozivajući se na istraživanja i procene stručnjaka, Nestorović je rekao da su zemlje koje imaju javno zdravstvo bolje prošle od onih čiji je sistem zasnovan na privatnim bolnicama.

#Branimir Nestorović

<
'