AKTUELNO

V. G. (17) iz Nikšića pravio je selfi na vagonu kad ga je udarila struja, a tim lekara u Beogradu, predvođen dr Biljanom Ćertić, spasao mu je život nakon što je dobio duboke opekotine drugog i trećeg stepena, koje su mu zahvatile pola tela.

Sa društvom smo otišli na prugu i popeo sam se na vagon da napravim selfi, nisam znao da tu ima struje... Udar strujnog kola me je odbacio, kažu da sam ceo goreo kao buktinja, ali sledeće čega se sećam jeste da sam se probudio u bolnici. Bolelo jeste, ali ovde su me negovali, operisali, dali mi novu kožu... Zauvek sam zahvalan srpskim lekarima, da nije bilo njih, danas ne bi bilo ni mene.

Ovako je za Kurir rekao V. G. (17), tinejdžer iz Nikšića, kome je srpski tim lekara, predvođen dr Biljanom Ćertić, načelnicom Odeljenja opekotina sa intenzivnim lečenjem Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, spasli život nakon što je dobio duboke opekotine drugog i trećeg stepena, koje su mu zahvatile skoro 50 odsto kože.

Prebačen iz Podgorice

Nakon udara strujnog kola mladića su prebacili prvo u bolnicu u Nikšić, a zatim i u Klinički centar u Podgorici, odakle su lekari odmah zatražili pomoć kolega sa beogradske Klinike sa opekotine, kao jedine referentne ustanove u celom regionu za zbrinjavanje najtežih pacijenata.

Dr Biljana Ćertić objasnila je za Kurir da je V. G. kod njih na kliniku primljen još 4. marta, životno ugrožen sa opekotinama drugog stepena B i trećeg stepena, koje podrazumevaju uništenje pune debljine kože i delova mišića.

- Bio je hemodinamski nestabilan, sa dubokim opekotinama. Odmah smo uradili dijagnostiku, napravili procenu i plan operativnog lečenja. Ukupno smo uradili pet operacija, prvo tri homotransplantacija, gde je koža za njega uzeta od četiri donora, ali takve transplantacije su samo privremeno rešenje. Potom, kada su se stekli uslovi, urađene su i dve autotransplantacije, gde se uzima sopstvena koža od pacijenta, kojom se pokrivaju veliki defekti - rekla je dr Ćertić, koja se prisetila da je već u februaru imala isti slučaj, kada je dečaka koji se popeo na vagon u Valjevu udarila struja, i dodala:

PAZITE ŠTA RADITE, ŽIVOT JE SAMO JEDAN

V. G. iz bolničke postelje Klinike za opekotine čeka transport za Podgoricu. Sada se, kako je rekao, oseća odlično, ali pre svega želi da apeluje na mlade da im njegov primer posluži kao opomena da nikada ne rade ovakve stvari. - Naravno da jedva čekam da idem kući i vidim porodicu, imam petoro braće i tri sestre, iako me ovde odlično paze i svi su predivni, od doktorke Biljane do celog osoblja. Želim da poručim mladima da se nikada ne upuštaju ni u kakve slične poduhvate jer ne znaju gde sve vreba opasnost, a imamo samo jedan život - naglasio je ovaj tinejdžer, koji je s nama razgovarao uz odobrenje roditelja.

Najveći organ

- Kod V. G. je bila uništena puna debljina kože, a morali smo da skidamo i pojedine grupe mišića jer su i oni bili devitalizovani i uništeni strujom. Sve te povrede su u sklopu opekotinske bolesti, ali to nije samo opekotina, jer ako vam je uništeno 50 odsto najvećeg organa, a organizam morate da posmatrate kao celinu koja mora da se drži u balansu, i svi drugi organi su na neki način ugroženi. Na našu veliku sreću, on je sada potpuno izlečen, uskoro se vraća za Crnu Goru, ali problem predstavlja što ovo, nažalost, nije jedinstven slučaj.

Dr Ćertić je kazala da su, i tokom epidemije koronavirsa u zemlji, Klinika za opekotine i svi lekari radili punom parom, kao i da su svaki dan bili u operacionim salama, zbrinjavajući najteže pacijente, koji im stižu ne samo iz Crne Gore već i iz celog regiona.

#Bolnica

#Koža

#lekari

<
'