AKTUELNO

Vanredno stanje u Srbiji biće ukinuto u sredu, na Đurđevdan, najavio je predsednik Aleksandar Vučić, što znači da se dan kasnije, od četvrtka 7. maja, s prestankom policijskog časa vraćamo iole normalnom životu.

Ova odluka za naše starije sugrađane kojima je bilo zabranjeno kretanje tokom vanrednih mera u borbi s koronom znači prestanak te zabrane.

Kako je objasnila prof. dr Darija Kisić Tepavčević, član državnog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, struka i dalje preporučuje starijima da se paze, manje kreću, drže distancu.

- Neki su zaboravili da je paralelno sa uvođenjem vanrednog stanja proglašena epidemija od velikog javnog zdravstvenog značaja. Samo proglašenje epidemije, što se nije desilo mnogo puta u istoriji, znači da postoje mogućnosti da se uvode određene mere za kategorije ljud koji su pod najvećim rizikom. To znači da bi se praktično mogla zadržati, u zavisnosti od epidemiološke situacije, većina mera. Ali neće biti zabrane, biće samo stručna preporuka, sa tačno obrazloženim razlozima zbog čega je to tako - objasnila je pef. dr Kisić Tepavčević.

Ona je reklai da je nezahvalno predviđati kada će prestati da se pojavljuju novooboleli od korona virusa, jer sve zavisi od toga kako se stanovništvo ponaša, kao i od vremenskih prilika.

- Potrebna je čitava kombinacija faktora spoljašnje sredine, ali svakako da toplog vremena ide na ruku u borbi protiv virusa - zaključila je Kisić Tepavčević.

#Stari

#kretanje

<
'