AKTUELNO

Ukoliko planirate proslavu, ili ste na neku pozvani, evo kada bi ona mogla da se desi.

Na svadbama, krštenjima, rođendanima i u kafanama moći ćemo ponovo da se veselimo s društvom već od 15. juna, kaže član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Branimir Nestorović.

Kako objašnjava Nestorović, veća slavlja biće moguća tek kada se ukine policijski čas, a strategija je da se i ova mera ublažava postepeno.

Foto: TV Pink Printscreen

U prve dve nedelje od ukidanja policijskog časa maksimalan broj gostiju u zatvorenom prostoru trebalo bi da bude 20. Nakon toga, povećavaće se na 50, pa na 100, da bi se na kraju od 15. juna potpuno uklonila i ova zabrana.

Bonton u kafićima

Kako je predviđeno merama, od 4. maja stolovi u kafićima i restoranima će za početak jedni od drugih biti udaljeni na bezbednu razdaljinu, a gosti su u obavezi da sede dijagonalno jedan od drugog kako bi razmak između njih bio 1,5 metara.

Kako saznajemo od vlasnika kafana, razmišlja se i o uvođenju rezervacija putem interneta ili telefona, da bi ljudi mogli da znaju kada da dođu, a da ne budu vraćeni jer je sve zauzeto.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Doktor Nestorović objašnjava da su ove mere više nego dovoljne zato što se jasno vidi da se epidemija koronavirusa bliži kraju.

- Virus je izgubio na snazi, visoke temperature i UV zračenje ubijaju njegovu infektivnost, pa je potrebna veća količina virusa da bi se osoba zarazila. Zato nema potrebe da gosti u kafićima i restoranima nose maske, jer će pre samog ulaska biti dezinfikovani, a i sedeće na dovoljnoj udaljenosti. Razdaljina od dva metra potrebna je ukoliko osoba kija ili kašlje, ali nadam se da onaj ko je bolestan neće ići na kafu ili ručak - kaže Nestorović.

Mere koje će važiti za kafiće i restorane:

* na ulazu u baštu i lokal gost mora da prođe kroz podnu, suvu ili vlažnu dezo-barijeru

* za gosta na ulazu u baštu i lokal mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola (gel, ručna prskalica, vlažne maramice)

* na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku

* u toaletima za goste poželjno je da stoji beskontaktni dozer za ruke i ubruse

* gosti ne treba da nose rukavice i maske

#Venčanje

#koronavirus

#krštenje

#proslave

<
'