AKTUELNO

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" navela je da se postepeno vraćamo u normalne životne tokove, ali da treba da imamo svoja, lična pravila ponašanja.

Dr Darija Kisić-Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut je, govoreći o epidemiji korona virusa da je činjenica je da se postepeno vraćamo u normalne životne tokove i da smo naučili koje su najefikasnije preventivne mere kako možemo da sprečimo da se zarazimo i to više puta ističemo poslednjih dana.

- Bez obiza na to kakvi budu propisi, jer će se oni olabljivati u narednom periodu, pošto ima osnova za to, svi treba da napravimo svoja pravila, svoje načine ponašanja kada se vraćamo u svakodnevne životne tokove, ali ne smemo da zaboravimo da on kruži i da postoji - rekla je ona.

Kako je navela, broj obolelih će nastaviti da pada, a padaće i broj onih koji imaju najteže kliničke slike.

- Ove prethodne nedelje su nam pokazale kakav je virus i kako možemo da ga sprečimo. Svako od nas treba da koriguje svoje ponašanje bez ikakve panike. To znači da, recimo, ne idemo u tržne centre samo da bismo šetali, da koristimo maske u zatvorenim prostorima - objasnila je ona.

Prema njenim rečima, svi smo se odvikli i od rukovanja i ljubljenja sa bliskim prijateljima i za kratko vreme shvatili da je to korisno po nas.

Doktorka je razjasnila i da, kada je u pitanju vazduh, preko njega je gotovo nemoguće zaraziti se, jer virus pada na zemlju jako brzo.

- Ukoliko direktno ne pogodi osobu koja je eksponirana, on pada na tlo i gotovo je nemoguće zaraziti se. Što se klime tiče, pokazano je na kruzerima, da centralna klima može da favorizuje duže zadržavanje kapljica u vazduhu. Mala je šansa da se ljudi zaraze u prostoru gde ima klime, ali ipak postoji. Želimo da sve faktore koji mogu da utiču na širenje virusa ne dozvolimo - istakla je dr Kisić-Tepavčević.

Logično ukidanje vanrednog stanja

Govoreći o ublažavanju mera donetih zbog epidemije korona virusa, profesorka je navela da očekuje da ovaj vikend bude poslednji sa tako dugim policijskim časom.

- Nadamo se da će ovo da bude poslednji vikend sa takvim merama policijskog časa. Ipak, ništa se tu ne menja, to ne znači da će se od ponedeljka ili od petka promeniti situacija da virusa više neće biti u našoj populaciji. Zato moramo da modifikujemo ponašanje. Tako smanjujemo rizik da se zarazimo i da inficiramo druge - navela je dr Kisić-Tepavčević.

Na pitanje da li je realno u narednih 7 do 10 dana ukinuti vanredno stanje u Srbiji, odgovora:

- Ukoliko se postepeno otvaraju određeni objekti i ustanove, uz poštovanje svih mera, onda je i logično da se ide ka ukidanju vanrednog stanja.

Zagrljaji starijih dozvoljeni uz korišćenje maski

Sa postepenim vraćanjem u svakodnevne životne tokove, postavlja se i pitanje šta će biti sa najstarijim građanima.

- Uspeli smo merama da sačuvamo naše najstarije, videli smo kako utiče na tu populaciju. Svakodnevno vraćanje u životne tokove treba da bude postepeno, već se i do sada dosta uradilo, imamo pokazatelje da je virus oslobio. Imamo sve manji procenat pozitivnosti. Takođe, pre su osobe koje su dolazile pozitivne imale tešku kliničku sliku, sada je situacija obrnuta, sve je manje onih koji zahtevaju veštačku ventilaciju. Sve je manje virusa prisutno u populaciji - objasnila je dr Kisić-Tepavčević.

Najstariji su i najodgovorniji deo naše populacije, napomenula je ona.

- U zatvorenim prostorima treba da nosimo maske. Ukoliko ćemo posećivati starije, ta prostorija treba da bude provetravana, zagrljaji su dozvoljeni uz korišćenje maski, posete treba da budu kraće - navela je doktorka.

Ona je dodala da stariji od 65 godina ubuduće, kad god uđu u prodavnicu ili neki drugi zatvoreni prostor, obavezno treba da nose maske.

Na pitanje kada ćemo znati da li će biti policijskog časa za Prvi maj, rekla je da će odluka biti donesena danas do 15h, što povlači dalje da ćemo verovatno to saznati na konferenciji za medije.

#1. maj

#Darija Kisić Tepavčević

#Odluka

<
'