AKTUELNO

Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se onlajn krajem maja, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da će u junu škole biti otvorene da se uradi mala matura, ali i da đaci koji žele poprave ocene.

-Da bismo izbegli svaki rizik držali smo se uputstava epidemiologa. Gledali smo da se nastava završi do kraja maja, skratili smo deo prolećnog raspusta jer je bilo nesuvislo šta deca da rade kod kuće u 6. i 7. nedelji - rekao je Šarčević za Pink.

On je naveo da će većini učenika ocene biti zaključene krajem maja, da će samo oni koji žele da poprave ocenu imati mogućnost da to urade u junu u školama.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako napominje, potpuno bezbedno se završava kompletna osnovna škola, obavezan predškolski program, kao i srednja škola.

Ističe i da su, tokom ove krize eksperimentisali sa mnogim stvarima koje se tiču reforme obrazovanja i da su u tome uspeli.

Pojačana kontrola primene mera u vrtićima i boravcima

Šarčević je rekao da će otvaranjem vrtića i produženog boravka u školama biti pooštrena kontrola mera koje moraju da se sprovode u cilju prevencije širenja virusa korona. On je rekao da je definisano taksativno 36 mera kojih moraju da se pridržavaju zaposleni, roditelji, deca i da će od 11. maja to kontrolisati prosvetna inspekcija, ali i savetnici iz školskih uprava. -Mere koje moraju da se poštuju nećemo proslediti samo mejlom, već će se kontrolisati na terenu. Odgovornost je rukovodioca ustanove. Imamo 36 pravila koja moraju da se poštuju - rekao je Šarčević.

Kako kaže, "stabilnim učenicima" mogu da se zaključuju ocene, a da od 1. juna, oni sa lošijim ocenama ako škole budu prazne, mogu da dođu da ims e pomogne.

Što se prijemnih ispita tiče, Šarčević kaže da će za nadarene učenike termini biti između 7. i 12. maja, dodajući da je tu negde oko 8.500 dece.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada su fakulteti u pitanju, on kaže, sredinom maja će doći manji broj studenata i da su to oni koji su imali propušten martovsko-aprilski rok i dodaje da je junski rok u potpunosti "normalan", dok su 22. juna prijemni i upisi na fakultete koji se uvek organizuju u bezbednim uslovima.

Priliku za povratak u domove od polovine maja imaće pre svega studenti koji su se prijavili za polaganje ispita u aprilskom roku, a koji će, kaže Šarčević, biti održan krajem maja.

#Mladen Šarčević

#Obrazovanje

#deca

#prosveta

#škole

<
'