AKTUELNO

Na 5.579 testiranih za 24 sata, pozitivno je bilo 227 ljudi, što znači da je procenat obolelih neđto veći od četiri odsto, saopšteno je danas na konferenciji za medije u Palati Srbija, gde je istaknuto da je trenutna situacija dobra.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 5.579 osoba, od kojih je 227 pozitivno. U Srbiji je ukupno zaraženo 8.724 ljudi, saopštila je dr Darija Kisić Tepavčević.

U Srbiji se 78 pacijenata nalazi se na respiratorima, a ukupan broj izlečenih je 1.292.

Od poslednjeg izvešteja preminulo je još 5 ljudi, ukupno 173. Sa respiratora je skinuto 39 osoba, a procenat smrtnosti iznosi 1,98.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Kisić Tepavčević kaže da je u Beogradu najviše zaraženih, 2.122, što je 27,38 odsto ukupnog broja obolelih u Srbiji.

Virus je malo ostao u cirkulaciji - to je dobro

Odgovarajući na pitanja novinara, dr Predrag Kon kaže da podaci pokazuju da se situacija smiruje, ali da oprez mora da postoji, jer se pojavljuju tzv. "džepovi", gde virus nalazi način da preživi.

- Trenutno u velikim gradovima imamo manje pozitivnih nego po manjim mestima, što je epidemiološki jako dobro, jer je tamo mala verovatnoća kontakata - kaže dr Kon.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Ovo znači, kako dodaje, da je virus "malo ostao u cirkulaciji". Kada je reč o stanju u Surdulici, kaže da je tamo 39 obolelih, da se svaki pojedinačan slučaj zbrinjava, i da se vodi računa da se aktivnost virusa ne poveća.

Struka jednoglasno za zadržavanje mera tokom Prvog maja

Kada je reč o ublažavanju mera za Prvi maj, dr Kon kaže da je stav struke čvrstm odnosno da je potrebno ostati na oštrim merama jo ovaj put.

- Već večeras ćemo imati još jedno savetovanje, pa će se sutra razmatrati opet na Kriznom štabu. Rezultati jesu pozitivni, ali je ovo je trenutak kada možemo da "zabrljamo" - ističe dr Kon.

Podvlači da zabrana kontakta mora postojati i ubuduće i da moramo štititi starije.

- Mora nam ostati u svesti da moramo da štitimo starije od 65 godina. Dakle, međanje i kontakti treba da nam budu zabranjeni u glavi - kaže dr Kon.

Koronavirus se prenosi kapljično, preko sluzokože nosa i oka, prenos preko vode i hrane nije potvrđen

Govoreći o putevima prenosa virusa, dr Kisić kaže da je moguće preneti ga svežim kontaktom, preko kontaminiranih predmeta, dok preko hrane i vode nisu potvrđeni.

- Ovo nam otvara put koji su mogući načini prevencije, koje su nam jedino oružje u borbi protiv koronavirusa - kaže dr Kisić. Ističe da svaki boravak u zatvorenom prostoru sa mnogo može sa sobom nositi visoki rizik.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Stoga je, objašnjava, nošenje maske obavezno u zatvorenim prostorijama.

- Pretpostavljam da smo već korigovali svoja ponašanja i svako treba da bude svestan i samoproceni rizik odlaska na određena mesta. Kada je reč o klimatizaciji, ona može da favorizuje kapljični put infekcije - kaže dr Kisić Tepavčević, objašnjavajući zašto će klima biti zabranjena u vozilima gradskog prevoza.

Ističe i da su preporuke da se uvek boravi više na otvorenom, da se drži bezbedna distanca i da svako od nas napravi svoja pravila i način ponašanja kako bi sprečio zarazu - kaže dr Kisić.

Samoizolacija po dolasku u zemlju sa 28 smanjena na 14 dana

Govoreći o samoizolaciji po povratku sa putovanja, dr Kon kaže da je ona odavno smanjena sa 28 na 14 dana, iako to možda nije objavljena, a dr Kisić ističe da je sasvim sigurno da će u narednim nedeljama doći do normalizacije međunarodnog saobraćaja, kako avio, tako i svih drugih vidova.

- Moramo da budemo i ovde oprezni - saglasni su lekari.

Dr Kon kaže da Srbija sada ima velike kapacitete i odličan epidemiološki nadzor, pa su i brige manje. Stoga, kada je reč o povratku virusa, to nije dokazano, mada je moguće ako je osetljivost populacije velika.

- Ako bi se zadržale sve sposobnosti virusa, a nemamo imunitet u populaciji, krećemo ispočetka, s tim što imamo znatno bolje kapacitete. Da li ćemo vraćati mere ne možemo da znamo. Kolektivni imunitet se stvara, ili zaražavanjem, ili vakcinacijom - kaže dr Kon.

#Srbija

#koronavirus

<
'