AKTUELNO

Krizni štab je doneo nove odluke o ublažavanju mera zaštite stanovništva od koronavisusa.

Epidemiolog dr Branisalv Tiodorović rekao je da je prema odluci kriznog štaba mera zaštite stanovništva za kovid se ublažavaju i to na sledeće načine:

"Već od danas parkovi i šetališta mogu biti otvoreni, ali oni koji koriste tu pogodnost moraju biti na odstojanju i pridržavati se svih preporuka. Takođe, od danas treninzi na otvorenom mogu da se realizuju i dozvoljeni su, ali sa korišćenjem svih preporuka od strane kriznog štaba. Mogu biti u pripremi i treninzima svi sportovi na otvorenom", rekao je dr Tiodorović.

Kako kaže, od 4. 05. omogućava se da se obezbedi gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. 05. u Beogradu i Nišu.

"Od 4. 05. omogućava se i železnički i drumski međugradski saobraćaj. Istoga dana mogu se otvoriti i mogu raditi restorani i kafići, s tim što u zatvorenom prostoru to mora biti tako da poštuje sve preporuke", rekao je dr Tiodorović, i dodao da od 8.05. mogu da počnu da rade i tržni centri, uz posebnu dozu opreza.

Kako kaže, od 11.05. iz velike potrebe da privreda krene i počne da radi posao, počeće da rade vrtići i produženi boravak u školama.

"Od 18. maja biće moguć i avio prevoz prema preporukama svetskih agencija i uz sagledavanje epidemiološke situacije", rekao je dr Tiodorović.

On je istakao da svi moraju dobro da se pripreme i da sprovedu sve mere.

"Moramo da budemo u skladu sa onim što je osnovni cilj, a to je zaustaviti zaražavanje i smanjiti rizike", rekao je dr Tiodorović.

#koronavirus

<
'