AKTUELNO

Život se vraća u normalu u svim zemljama Evrope, a po broju žrtava koronavirusa, neke su prošle gore, neke znatno bolje.

Prof. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, kaže da Srbija u borbi protiv koronavirusa beleži fantastične rezultate, mnogo bolje od rezultata koje su postigle nege druge, bogatije evropske zemlje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Naime, u Srbiji na 100.000 stanovnika imamo dvoje mrtvih, u Vojvodini jednog, kaže Gojković, koji je potom uporedio naše stanje sa stanjem u drugim zemljama koje imaju relativno sličan broj stanovnika: 

- Švajcarska ima 10 puta više mrtvih, odnosno 1.000 posto više, Belgija (11 miliona stanovnika) ima 30 puta više umrlih nego Srbija na 100.000 stanovnika, odnosno 3.000 posto više. Italija ima 177 puta više mrtvih i 8,5 puta više stanovnika od Srbije, Španija 156 puta veći broj, iako ima 7 puta veći broj stanovnika – kaže Gojković. 

Goković ocenjuje da se stanje u Srbiji normalizuje, da se život polako vraća u standardne tokove, da on ne može stati, a da mi moramo shvatiti da se virus i dalje nalazi među nama. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Uspeli smo da sprečimo eksponencijalni rast, a sada nam sledi povratak u normalne tokove života – kaže Gojković. Ističe da se mere relaksiraju u odnosu na stanje u zemlji, ali i regionu, a da je najvažnije da u sledećem periodu budemo obazrivi jer bi svaki novi krug infekcije značio povratak na početak.

Taj povratak u drugi krug, kako kaže, sprečio bi se socijalnim distanciranjem, odnosno adekvatnom zaštitom – objašnjava dr Gojković za „Novo jutro“, dodajući da mu s tim u vezi stiže mnogo pitanja o tome mogu li se u narednim mesecima planirati proslave poput venčanja, krštenja i sličnih, te da će za njih biti puno vremena kasnije.

#Novo jutro

#Zoran Gojković

#koronavirus

<
'