AKTUELNO

Usred pandemije novog korona virusa, kada većina zemalja zatvara svoje granice i zabranjuje izvoz lekova i medicinske opreme, Kina i Srbija su zahvaljujući svom "gvozdanom" prijateljstvu i sveobuhvatnom strateškom partnerstvu postale sjajan primer solidarnost u borbi protiv virusa, piše Čajna Dejli.

Nakon slanja pomoći u Italiju, Belgiju, Španiju i Francusku, Kina je poslala sanitetski materijal i stručnjake u Srbiju. Mesec dana ranije, u februaru, Srbija je pomogla Kini u borbi protiv virusa, tako što je pomoć poslala Vuhanu, gde je bio epicentar epidemije u Kini, podseća kineski list.

Kinesko rukovodstvo je na poziv predsednika Aleksandra Vučića Pekingu na konferenciji za novinare 15. marta da pomogne Srbiji odmah poslalo maske, zaštitnu opremu i respiratore, kao i tim medicinskih stručnjaka koji cće podeliti svoja iskustva u borbi sa virusom i lečenjem pacijenata sa Kovid-19, piše list.

Navodi i da su nakon procene stanja na terenu, kineski medicinski stručnjaci kolegama iz Srbije ponudile vredne sugestije uključujući uspostavljanje hitnih bolnica za lečenje pacijenata sa Kovid-19, ograničavanje kretanja ljudi i vozila i stavljanje nekih gradova pod karantin, što je, kako se navodi, pomoglo u sprečavanju širenja bolest u Srbiji.

Čajna Dejli piše i da su neke kineske organizacije takođe donirale setove za testiranje i druge medicinske proizvode Srbiji, a još devet aviona sletelo je u Srbiju sa sanitetskim materijalom iz Kine, uključujući dve mobilne laboratorije zajedno sa stručnjacima koji cće ih instalirati i obučiti srpske kolege kakoda ih koriste.

Zahvaljujucći deceniji političke i ekonomske saradnje Kine i Srbije, koja je dovela do potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu 2009. godine, bilateralni odnosi dve zemlje su ojačali, zaklučuje se u tekstu, uz napomenu da će male zemlje, poput Srbije morati da prošire saradnju sa većima, kao i da poboljšaju svoje nacionalne kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama.

#Kina

#Srbija

<
'