AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon, član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa kazao je da će mere zabrane na kretanja ako se on pita biti još sigurno dve nedelje.

Kon je naveo da opada broj zaraženih u Jagodini, Nišu, Ćupriji, u Vojvodini se to ozbiljno smanjuje, u Beogradu takođe.

On je istakao da ublažavanjem mera ne može da se desi da virus ponovo bukne u široj populaciji, jer više nema tu snagu.

Upitan koliko će trajati policijski čas za 1. maj, kazao je da će se to saznati u poslednjem trenutku, a na osnovu rezultata.

- Kao što se vi pitate i ja se pitam. Svi izbegavamo to do poslednjeg momenta. Čekamo rezultate. Želimo što pre da pustimo što je moguće više. Moje lično mišljenje a i logično bi bilo u ovom trenutku da još dve nedelje ostane zabrana. Najvažnije je sprečiti kontakte a to je izgleda najjednostavnije kroz taj policijski čas. Jer, nakon ovog završenog policijskog časa tokom Vaskrsa, vidimo da je krenulo opadanje virusa - kazao je dr Kon.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

On je kazao da odluke o popuštanju mera nisu ishitrene, i dodao da su i dalje na slazi neke koje su oštre.  

- Kada su uvođene mere rečeno je da se drastično uvode. Sada imamo pitanja da li su ishitrene. Mi i dalje imamo oštre mere, ali je vrlo važno da se krene sa popuštanjem. Mi moramo da se vratimo u život. Iz nedelje u nedelju ćemo otvarati sve u skaldu sa rezultatima testiranja - kazao je on i dodao da ne može da se desi da virus ponovo bukne u široj populaciji:

Moram potpuno jasno da kažem da to ne može da se desi. Može da se dese ekcesne situacije a to je prodor u kolektiv i naglo proširenje. Ne može da se desi u populaciji jer nema tu snagu da prođe kroz zajednicu. Spušten je na taj nivo da ne može da se podigne i da ima epidemijski potencijal.

Kon je rekao da na popuštanje mera nije uticala direktno politika, ali da to ima veze i sa politikom, i sa ekonomijom i opštim shvatanjem da život mora da se nastavi.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

- Ne možemo da ostanemo zatvoreni, ne možemo  da oteramo virus sa ove planete. Nemamo tu moć.  Mi moramo da nađemo taj balans i stalno da procenjujemo rizike. Rizik je više destina puta manji nakon što smo sve uradili, vreme je da se vratimo životu i da kreenom da se vraćamo poslu. Nrma  dileme od samog starta da je potrebno pravremeno da se vratimo u život ali kolektivi kao što su škoslki i predškolski i veći gde može doći do masovnijeg prenošenja uvek mora biti pod striktnim nadzorom, jer mi jesmo u pandemiji. I kada kažemo da jesmo treba shvatiti da će ona neće trajati  samo još jendu sezonu - istakao je on.

Ponovio je da će vrtići morati da se otvore, ali i da virus prođe kroz školsku decu. 

- Pitanje vezano za škole će posebno biti razmatrano u okviru ministarstva proveste. Što se tiče vrtića , ne verujem da će svi odmah slati decu u vrtiće ali oni koji nemaju drugi izlaz će verovatno. Prema tome vraćanjem na posao, vrtići se moraju otvarati, nema drugog rešenja. To zavisi od situacije mi za sad imamo povoljnu situaciju koja će biti povoljnija kada deca pođu u školu. Treba shvatiti i da puštanjem dece u školu jasno se određujemo i prema virusu da prolazak virusa kroz decu je nužno i moraće sasvim sigurno da se desi. Najpovoljniji trenutak da se to desi je kada je virus najmanje aktivan od sada nadalje, ne mislim baš od danas već za dve nedelje.

Vakcinacija najugroženijih

Rekao je  i da će vakcinacija na kovid 19 biti najverovatnije u našoj zemlji sprovedena kao i kod sezonskog gripa.

- To će uglavnom biti oni koji su najugroženiji a to su stariji, vrlo slično kao kod gripa, oni koji imaju hronične bolesti.  Što se tiče putovanja u međunarodnom saobraćaju i to će biti veliki izazov i nije neophodno da se tako nešto zatraži na međunarodnom nivou. Primera radi u Ameriku ne možete da uđete ako nemate kompletan vakcinalni status. Ovim pitanjem baviće se i SZO - kazao je Kon.

#Predrag Kon

#koronavirus

<
'