AKTUELNO

IT stručnjak Ljuban Kovačević upozorava da hakeri na lukav način dolaze do vaših profila na društvenim mrežama, evo nekoliko saveta kako da se zaštitite od prevaranata na internetu.

Sve je više sajtova koji po svom izgledu, ali i karakteristikama podsećaju na popularne društvene mreže poput Fejsbuka ili Instagrama, a koji zapravo služe da vam hakeri ukradu lične podatke kao i same naloge na socijalnim mrežama.

Stoga ni vaši bankovni računi, kreditne kartice, lična dokumenta, a prvenstveno vaš virtualni identitet nisu bezbedni i za samo nekoliko trenutaka možete lako ostati bez toga.

Ljuban Kovačević, IT stručnjak i partner sa Fejsbukom, objašnjava i upozorava na ovaj veliki probelam koji je sve češći kod nas u Srbiji i Evropi.

- Poznato je da mnogo kompanija iz Srbije, a posebno onih koji se bave online prodajom, koriste Instagram ili Fejsbuk kao vid oglašavanja i reklamiranja svojih proizvoda i usluga, a takođe brojni su i oni koji te društvene mreže koriste za sponzorisanje ličnih objava, poput fitnes centara, usluga masaža i slično. Svi oni, dakle, postaju laka meta za hakare kojima je jedini cilj da preuzmu njihove društvene mreže i naprave im finansijsku štetu. Važno je da napomenem da korisnici društvenih mreža mogu i nesvesno da postanu žrtve jer često ne gledaju na šta kliknu i dovoljan je trenutak nepažnje da brzo ostanu bez svojih naloga na društvenim mrežama - priča Kovačević i dodaje da je kompanija Fejsbuk odmah pronašla na desetine lažnih sajtova sličnih njima i preduzela je rešavajuće mere.

- Locirali smo bezbroj lažnih "Log in" sajtova koji podsećaju na Instagram pritom su kreirani tako da se jedino url link https://www. razlikuje pravih sajtova, dok sadržaj na ekranu deluje gotovo identičan sa nekom od popularnih društvenih mreža. Ti sajtovi ne služe drugom osim da upecaju žrtve tako što će oni uneti svoje korisničko ime, email i lozinku. I dok tako vi pokušavate da se ulogujete bezbroj puta neuspešno, hakeri su već upali na vaš nalog i kradu vam podatke, a zatim ga trajno brišu. Najbolje bi bilo da naši korisnici, ukoliko izgube pristup nalogu za koji je vezana kartica neke banke za on line plaćanje, odmah pozovu svoju banku i stopiraju karticu dok ne reše problem sa nalogom.

Ljuban napominje da se zanemare svi mejlovi u kojima dobijate razne url veze i u kojima vam se neko predstavlja kao zvanična podrška nekih od popularnih društvenih mreža.

- Kada je u pitanju Fejsbuk njihov sajt za logovanje isključivo je www.facebook.com, za Instagram www.instagram.com, dok lažne url veze izgledaju kao instagram.com.co ili fb-help. Instagram ili Fejsbuk podrška nikada ne šalju mejlove sa adresa kao što su Gmail ili Yahoo već isključivo sa svojih zvaničnih adresa kao na primer facebookmail.com ili support.facebook.com.  U saradnji sa direktorom instagrama Adamom Moserijem prethodnih meseci uklonili smo na desetine tih fantomskih sajtova sa Gugla u cilju borbe protiv kradje ličnih podataka bankovnih računa i naloga. Nastavićemo da oštro primenjujemo sankcije za ovakve prevare. Za vaše čitaoce skrećem pažnju da postoji zaštita dvostruke potvrde identiteta dostupne na Tviteru, Fejsbuku i Instagramu i kada je ona aktivirana baš niko ne može da pristupi vašem nalogu jer prilikom logovanja potrebno je uneti sms “kod” koji stiže na telefon vlasnika naloga - zaključio je Kovačević.

U slučaju da ste bezbednosno ugroženi na internetu, Ljuban Kovačević preporučuje da mu se obratite na Tviteru putem otvorenog sandučeta za kontakt na adresi: https://www.twitter.com/ljuban  

#IT

#Ljuban Kovačević

#hakovanje

<
'