AKTUELNO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić saopštio je danas da je registrovano pet novih slučajeva korona virusa u većinski srpskim sredinama na teritoriji KiM, čime je ukupan broj obolelih u tim delovima pokrajine dostigao 76.

U Zubinom Potoku registovane su četiri novoobolele osobe, a u Zvečanu je jedan pacijent zaražen sa COVID-19. Do sada je u većinski srpskim sredinama na KiM izlečeno 11 pacijenata od korona virusa, dok su dve osobe preminule, dodaje se u dnevnom izveštaju Marka Đurića na Instagramu.

Oboleli su iz Kosovske Mitrovice (31), Zvečana (19), Leposavića (9), Zubinog Potoka (17). Kako se dodaje, oboleli su smešteni u KBC Kosovska Mitrovica (20), Studentski centar Kosovska Mitrovica (34), KC Niš (1), KC Kragujevac (4), KBC ''Dr Dragiša Mišović'' Beograd (2), KC Srbije Beograd (1), Beogradski sajam (1).

- U opštini Gnjilane nabavili smo i distribuirali neophodne lekove građanima. Juče smo posetili opštinu Peć, dostavili neophodan sanitetski materijal i organizovali edukaciju koju je održao epidemiolog iz insgtituta "Dr Milan Jovanović Batut". Takođe smo za enklave Peć, Orahovac i Obilić obezbedili neophodne lekove - naveo je Đurić.

View this post on Instagram

Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 18. април 2020. године: ⠀⠀⠀⠀ 5 - Новооболелих особа у већински српским срединама. Укупно је до данас оболело 76 лица, 11 је излечено, 2 особе су преминуле. Оболели су из Косовске Митровице (31), Звечана (19), Лепосавића (9), Зубиног Потока (17). Оболели су смештени у КБЦ Косовска Митровица (20), Студентски центар Косовска Митровица (34), КЦ Ниш (1), КЦ Крагујевац (4), КБЦ ''Др Драгиша Мишовић'' Београд (2), КЦ Србије Београд (1), Београдски сајам (1). ⠀⠀⠀⠀ - У Зубином Потоку 4, а у Звечану 1 новооболело лице. Имамо 7 излечених лица, 3 из Косовске Митровице и 4 из Звечана. У COVID амбуланти ДЗ у Лепосавићу тестирана су 4 лица са респираторном инфекцијом. У Зубином Потоку тестирано је 5 лица, док се 125 лица налази у самоизолацији. У Приштини, Косову Пољу и Липљану у протекла 24 часа било је 3 прегледа у COVID-19 амбуланти. ⠀⠀⠀⠀ - Радимо на утврђивању контаката свих заражених лица. ⠀⠀⠀⠀ - У општини Гњилане набавили смо и дистрибуирали неопходне лекове грађанима. Јуче смо посетили општину Пећ, доставили неопходан санитетски материјал и организовали едукацију коју је одржао епидемиолог из ИЗЈЗС ''Др Милан Јовановић Батут''. Такође смо за енклаве Пећ, Ораховац и Обилић обезбедили неопходне лекове. У Лепосавићу смо успешно одговорили на 188 захтева за набавку лекова и хране. У општини Косовска Каменица набавили смо и поделили лекове за 115 лица и заштитне маске. Обезбеђено је и слободно кретање пољопривредницима ради обављања неодложних пољопривредних радова. У Истоку смо поделили пакета помоћи за угрожене породице, лекове, заштитне маске и рукавице. У Новом Брду смо поделили јаја поводом долазећег Васкрса. У социјално угроженом насељу у Грачаници и данас смо обезбедили хлеб за 50 породица. ⠀⠀⠀⠀ - Пуштена у рад привремена COVID-19 болница у КБЦ Приштина са привременим седиштем у Грачаници.

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

- U Leposaviću smo uspešno odgovorili na 188 zahteva za nabavku lekova i hrane. U opštini Kosovska Kamenica nabavili smo i podelili lekove za 115 lica i zaštitne maske - kazao je Đurić.

Dodao je da je obezbeđeno i slobodno kretanje poljoprivrednicima radi obavljanja neodložnih poljoprivrednih radova.

- U Istoku smo podelili pakete pomoći za ugrožene porodice, lekove, zaštitne maske i rukavice. U Novom Brdu smo podelili jaja povodom dolazećeg Vaskrsa. U socijalno ugroženom naselju u Gračanici i danas smo obezbedili hleb za 50 porodica - istakao je Đurić.

Direktor Kancelarije napominje i da je puštena u rad privremena COVID-19 bolnica u KBC Priština sa privremenim sedištem u Gračanici.

#koronavirus

<
'