AKTUELNO

Broj testiranih u odnosu na broj obolelih je osam odsto, što je najmanji broj dosad i govori da je epidemija u opadanju i da radimo dobar posao, rekla je danas dr Kisić Tepavčević.

U Republici Srbiji je danas do 15 sati registrovano ukupno 5.994  potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 sati testirani su uzorci 3.462 osoba od kojih je 304 pozitivno. Hospitalizovano je 3.853  pacijenata. Na respiratoru 126 osoba.

Premnulo sedam osoba, četiri muškog i tri ženskog. Ukupan boroj 117. Procenat smrtnosti 1,95 odsto.

VAŽNI TELEFONI ZA VREME EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Odgovarajući na pitanje o trajanju izolacije, epidemiolog Predrag Kon kaže da je zbog kontakta sa zaraženim potrebno 14 dana samoizolacije, nakon čega se testiraju ili ne. Obavezno se testiraju zdravstveni radnici. 

- Ako je samoizolacija zbog putovanja u inostranstvo, potvrdu da je završena izolacija izdaju oni koji su kontrolisali onog koji je izolovan (recimo MUP). Pored toga, putnici iz međunarodnog saobraćaja dobijaju rešenje od sanitarne inspekcije, kada zdravstveni nadzor traje 28 dana - kaže dr Kon.

Govoreći o dijalizi u Opštoj bolnici u Ćupriji, koji navodno ne mogu na dijalizu dok se ne izvrši testiranje zaposlenih, dr Kon kaže da postoji jedan sumnjiv slučaj, ali da se uprkos tome dijaliza vrši.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

- S tim u vezi preispitujemo popuštanje pojedinih mera. Nije u celoj Srbiji situacija ista, oko Niša, Prokuplja, Aleksinca imamo nešto veći broj pozitivnih, dok u ostalom delu zemlje popušta. U Beogradu, recimo, imamo 6,2 pozitivnih u danu, što jasno pokazuje da se gasi i gubi potencijal virusa - kaže dr Kon.

U Jagodini je 20,4 odsto, u Ćupriji malo više od 9, isto je u Smederevu, a ovi procenti govore da se mere mogu popustiti.

- Jasno je da treba da dođe do popuštanja mera, ali to treba da ide postupno. Oni koji trpe najviše su stariji od 65 godina i njima će biti omogućeno kretanje posle praznika (utorak/petak/nedelja po pola sata na 300 metara od kuće) - naveo je dr Kon, najavljujući sve veća popuštanja sa smanjenjem broja obolelih.

Govoreći o izlečenju, dr Kon kaže da ono traje u proseku dve do tri nedelje. 

Na pitanje o smrtnosti od Kovida-19 u Srbiji u odnosu na Evropu i svet, dr Kon kaže da je to u ovom trenutku teško uporediti i da zavisi od toga koji slučajevi se porede.

- Kod nekih je Kovid-19 samo usputni nalaz, tako da ne postoji jedinstven kriterijum. Treba upoređivati broj umrlih na određeni broj stanovnika, dok sam broj pozitivnih zavisi od načina testiranja, metodologije testiranja, koji su testovi korišćeni i slično - navodi dr Kon.

"Epidemija u opadanju, da radimo dobar posao"

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže da Srbija ima veći kapacitet od 3.500 testiranih dnevno, ali da veći kapaciteti dosad nisu trebali.

- Broj testiranih u odnosu na broj obolelih je osam odsto, što je najmanji broj dosad i govori da je epidemija u opadanju i da radimo dobar posao - kaže dr Kisić Tepavčević.

Kada je reč o saopštenju SZO da nije poznato da li se antitela razvijaju kod onih koji su preležali Kovid-19 i o terapiji krvnom plazmom, dr Kisić Tepavčević ističe da ovaj virus znamo samo 4 meseca, pa dužinu antitela još ne možemo da znamo.

- Najmanja dužina antitela je oko 18 meseci prema nekim predikcijama, a kada je reč o krvnoj plazmi, nismo mi prva zemlja koja počinje sa tim, već je Kina jedna od zemalja koja je ovo preduzela i imalo je efekta. Pacijentima svakako ne možemo nauditi - kaže dr Kisić Tepavčević.

Dr Kisić Tepavčević kaže da je 342 korisnika i 72 zaposlenih u domovima za stare u Srbiji zaraženo koronavirusom. Kovid je zabeležen u 17 ovakvih ustanova. 

- Kada je reč o Gerontološkom centru u Nišu, 165 osoba je zaraženo. Svi oni su hospitalizovani u KC Niš i većina ima blage simptome, ili nikakve simptome. Ipak, reč je o starijim osobama sa brojnim pridruženim osobama, pa je bilo neophodno, predostrožnosti radi, da budu hospitalizovani. Svi negativni su u karantinu u Gerontooškom centru i njihovo stanje se svakodnevno prati - kaže dr Kisić Tepavčević.

Ona je ponovila da su svi korisnici hospitalizovani, a da nažalost, veliki broj njih zahteva stalnu tuđu negu.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

- Ovakva vrsta nege jeste bila neophodna, i u skladu sa tim angažovali smo negovatelje koji se isključivo bave ovakvom vrstom nege - kaže dr Kisić Tepavčević. 

Kada je reč o navodnom prebacivanju dve pacijentkinje iz Niša u Beograd, a po zahtevu ministra zdravlja, dr Kisić Tepavčević kaže da nema podatke o ovom slučaju i da u KC Niš postoje svi uslovi za zbrinjavanje obolelih.

Kada je reč o putovanjima na leto, dr Kon kaže da treba biti oprezan sa planiranjem letovanja.

- Videćemo, ali treba da je jasno da ova situacija hoće proći po pitanju ukidanju vanrednog stanja i mera, ali jako postupno. Sada će sve više biti pritisak da se što pre skinu sve mere, ali moramo da budemo svesni da nam je populacija osetljiva i da preporuke neće biti jednake za sve, o čemu će raspravljati struka, u skladu sa ukupnom epidemiološkom situacijom - kaže dr Kon.

Ističe da, kada je već situacija ovakva, ne treba puno rizikovati.

- Neću ni ja nigde putovati, jer se osećam bezbednije i sigurnije u svojoj zemlji - kaže dr Kon.

Dr Kisić Tepavčević kaže da su stručno mišljenje i zdravstveni aspekti mnogo strožiji u odnosu na ostale, pa se struka neretko dovodi u nezahvalnu situaciju.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

- I naš državni vrh je fleksibilniji nego mi. Struka je prilićno stroga i apsolutno jednoglasna. Nismo u potpunosti izašli iz priče, jeste da se kraj nazire, ali hajdemo korak po korak i da budemo svesni rizika koje određena ponašanja nose - kaže dr Kisić Tepavčević.

"Struka još nije saglasna po pitanju policijskog časa. Ublažavanje mera nakon Uskrsa"

Na pitanje da li će policijski čas zaista biti uveden još narednog vikenda, dr Kon kaže da je prof. Nestorović optimista i da se struka još nije sporazumela oko ovog pitanja. 

- Nismo se još dogovorili i ne možemo da tvrdimo. Znamo da su Prvomajski praznici dani kada se okupljamo, i tada možemo da pokvarimo sve. Ne kažem da će tada biti policijski čas, ali moramo biti strpljivi i ići korak po korak. Sasvim je sigurno da će biti ublažavanja mera nakon Vaskrsa, to je izvesno! Potreba je svih da se svi vratimo na posao i počnemo da radimo, a mi smo sada kočničari koji zaustavljaju život, ali radi čuvanja stvarnog života. Mere će popuštati sasvim sigurno, jer je činjenica da se ovaj virus gasi u većem delu Srbije. Mi odlično stojimo, to treba reći! Kada se upoređuje smrtnost i prave podatke, odlično stojimo! Doći će vreme kada ćemo analizirati sve ovo i nećemo se stideti - kaže dr Kon.

Odgovarajući na sledeče pitanje, dr Gojković kaže da je od početka sugerisano da su domovi za stare slabe tačke celog sistema. 

- Naložene su mere svim direktorima, iako su se neki, nažalost, oglušili o njih. Svi oni koji su se oglušili o mere, preporuke i zakonske odredbe biće sankcionisani, bez popuštanja - kaže dr Gojković.

"Socijalna distanca i dalje važna"

Ističe da imamo posla sa nevidljivim neprijateljem i da je veliki broj nas zaražen, a da to i ne zna.

- Ljudi se bore sa zarazom, a nemaju simptome, apsolutno nikakve! Zaraženi su verovatno i neki zdravstveni radnici i nemaju simptome. Stoga su naše molbe da se što više socijalno distanciramo - kaže dr Gojković. Ističe da su nam se infekcije u socijalnim ustanovama pojavile tek nakon mesec dana od 1. slučaja, što je olakšalo celokupnu epidemiološku situaciju.

Odgovarajući na sledeće pitanje, dr Gojković kaže da je ukupno u celoj Srbiji 126 pacijenata na respiratoru.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

- Imamo veliki broj respiratora i u ovom trenutku nemamo brigu oko toga. Pančevačka bolnica je sada kovid bolnica, savremeno opremljena i sa svom neophodnom opremom - kaže dr Gojković.

Kada je reč o kriterijumima testiranja, dr Gojković kaže da su oni tačno određeni. 

- Vršimo sve više testiranja i sve zdravstvene ustanove dobile su protokole lečenja i lične zaštite, a oni se kontrolišu na dnevnom nivou, od strane zdravstvenih inspektora. Direktori zdravstvenih ustanova dužni su da po svakom iskakanju iz procedure obaveste Ministarstvo ili pokrajinski sekretarijat, na osnovu čega se dalje postupa - kaže dr Gojković.

#koronavirus

<
'