AKTUELNO

Zamenik direktora Instituta za majku i dete dr Vukan Čupić prof. dr Vladislav Vukomanović rekao je da, na sreću, deca imaju blagu kliničku sliku, međutim mogu biti značajani prenosioci oboljenja.

-Ta klinička slika se uglavnom manifestuje povišenom temperaturom, simtomima gornjih respiratornih puteva u smislu kašlja, curenja iz nosa... - objasnio je Vukomanović za Pink.

Kako kaže, od kada je nulti pacijent registrovan, od 6. marta pa sve do 15. marta kada je proglašeno i vanredno stanje, u Institutu je preduzet veliki broj efikasnih mera sa ciljem promene organizacije rada te ustanove i promene odnosa zaposlenih i prema pacijentima i obrnuto.

-Ono što je bilo važno je da obezbedimo zdravstvena sredstva za zdravstvene radinke, a to je obavljeno u stvarno rekordnom roku, napravljene su neke minimalne zalihe, koje su u tom nekom periodu sačekale te veće nabavke - istakao je on.

Takođe, kako kaže, veoma je bilo važno da se napravi "bedem" oko nevidljivog neprijatelja da ne uđe u Institut i zato smo imali, praktično, od 13. marta pretrijažu na samoj ulaznoj kapiji.

Foto: TV Pink Printscreen

-Svi zdravstveni radnici su od početka koristili zaštitnu opremu, veoma smo brzo napravili to da se pravila brzo uvedu i ispoštuju - ističe Vukomanović.

On kaže da su ovo vanredne okolnosti i da se to tako i oseća na poslu.

-Osećamo u smislu većeg stepena alertnosti, pažnje i opreza u svim kontaktima i u pregledu i pristupu pacijentima - istakao je Vukomanović i dodao da je vrlo važno da se na vreme otkriju i neki epidemiološki podaci koji bi možda ukazali da je dete ili roditelj bio u kontaktu sa nekim ko je oboleo od Kovida 19 i ko bi mogao da bude eventualno značajno opasan u smislu transmisije virusa i širenje virusa u samom Institutu.

On je naglasio da je broj pacijenata u Institutu značajno manji, možda 40 ili 50 odsto od uobičajenog broja.

-Jedno od objašnjenja je i to da su deca u kućnim uslovima, da nema mnogo prilike za oboljevanje i prenošenje drugih respiratornih infekcija koje nisu samo ova infekcija. Broj pregleda je dvostruko manji - kaže on.

Vukomanović kaže da reći roditeljima da su deca pozitivna na koronu nije ni malo prijatna vest, ali da su roditelji prilično spremni da prihvate tu vest i da su spremni da budu pravilno informisani.

#deca

#institut za majku i dete

#koronavirus

<
'