AKTUELNO

Epidemiološka situacija u najvećem delu zemlje je pod kontrolom, sada je fokus na pojedinačnim zarištima, a polako se nazire se i kraj epidemijskog širenja infekcije, izjavila je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević.

 "Fokusirani smo na pojedinačna zarišta, vidi se kraj širenja bolesti, ali rekasiraniji ćemo biti tek kada broj novoobolelih bude značajno smanjen, odnosno na dnevnom nivou bude nula“, rekla je Kisić iz Niša gde je danas bio novoformirani krizni štab za nišavski i toplički okrug na čijem je čelu ministar Branislav Nedimović.

Prethodnih dana, najviše slučajeva novoobolelih od koronavirusa zabeleženo je u Nišu, nakon što je bolest ustanovljena kod 151 osobe, štićenika Gerontološkog centra u tom gradu.

Kisić je kazala da broj onih koji su bolest podneli asimptomatski i onih koji su na resiratorima pokazuje ozbiljnost ovog virusa. 

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kisić je rekla i da se na jugu Srbije sada beleže najveće stope učestalosti oboljevanja, a da je u ostalim mestima stabilna epidemiloška situacija.

Dodala je da se nakon što se bolest pojavila u nekoliko ustanova i institucija u Nišu radi na pronalaženju svih kontakata i izolaciji onih kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa.

"Krećemo od suzbijanja posledica i da prepoznamo ljude koji imaju infekciju i da sprečimo dalje širenje bolesti. Očigledno je da je rezervoar zaraze ušao u te ustanove i bitno je da se spreči dalje širenje infekcije i da ne dođe do većih komplikacija. Nastojimo da uložimo napore da suzbijemo dalje širenje zaraze u ovom delu zemlje", rekla je ona.

#Darija Kisić Tepavčević

#koronavirus

<
'