AKTUELNO

Niške zdravstvene ustanove danas su obišli epidemiolozi dr Darija Kisić Tepavčević i dr Branislav Tiodorović, a kako bi se uradila epidemiološka analiza stanja, čiji će rezultati biti izloženi na sastanku koji je planiran za 20 sati, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Kada je reč o planiranim merama ministar kaže da, pored današnje dezinfekcije koja je sprovedena u gradu, priprema se i masovno testiranje u svim ustanovama, pa i u kovid ambulantama. Ističe da je zadovoljan funkcionisanjem ovih ambulanti.

- Sutra nastavljamo dezinfekciju i predstoji nam veliki posao na dezinfekciji Gerontološkog centra, kao i dezinfekciji doma zdravlja i velikih gradskih bulevara. Ovu dezinfekciju vršiće ruski stručnjaci zajedno sa zaposlenima u komunalnom preduzeću „Medijana“ – kaže Nedimović, dodajući da se na ovaj način štite zdravi i olakšava se trijaža eventualno obolelih.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da je trenutno u KC Niš 452 obolelih od koronavirusa, a da su smešteni u dva različita objekta. 

- U Nišu gravitira mnogo ljudi, stoga ćemo sutra uputiti predlog našeg štaba državnom štabu da možda otvorimo i neke nove kovid bolnice u okruženju, a kako bismo rasteretili Niš – kaže ministar Nedimović za Pink.

Govoreći o situaciji u Domu za smeštaj odraslih u Kulini, Nedimović kaže da se ovaj dom nalazi na teritoriji Aleksinca, te da su zaposleni u Opštoj bolnici Aleksinac i Doma zdravlja Aleksinac danas radili testiranja.

- Celokupno testiranje završićemo do sutra ujutru, tako da ćemo znati stanje svih zaposlenih i onih koji su korosnici usluga ovog doma. Što se tiče raznih priča oko Gornje Toponice, tamo imamo dva pozitivna lica. Imao sam danas sastanak sa direktorom ove institucije, koja broji oko 700 osoba. Mere bezbednosti su maksimalne i ljudi ozbiljno rade svoj posao. Sutra ćemo izanalizirati i ustanovu u Blacu – kaže Nedimović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je u Nišu, u Veterinarskom institutu i u Zavodu za javno zdravlje, urađeno 600 novih testova, a na raspolaganju je i Batajnica. 

- Nadam se da ćemo sa svim preventivnim merama i većim brojem testiranih uspeti da odvojimo inficirane od onih koji to nisu – kaže Nedimović.

Ističe da će biti uložen i poslednji atom snage kako bi se grad zaštitio. 

- Imamo ozbiljnu borbu koja će sigurno trajati nekoliko dana – kaže ministar. 

#Branislav Nedimović

#Niš

<
'