AKTUELNO

Hrvatski mikrobiolog Gordan Lauc, na osnovu podataka objavljenih u časopisu New England Journal of Medicine, tvrdi da većina populacije neće ni znati da je imala korona virus.

 Pozivajući se na juče objavljene podatke da je, na primer, od 211 trudnica koje su u Njujorku primljene u bolnicu radi porođaja između 22. marta i 4. aprila, njih 33, odnosno više od 15 odsto, bile pozitivne na korona virus, Lauc kaže da je moguće da je u tom američkom gradu zaraženo čak do 40 posto populacije, ali da većina nema baš nikakve simptome. 

Kako prenosi hrvatski portal Index, ocenjujući to kao veoma zanimljivu informaciju koja budi optimizam, on navodi da, iako analizu na trudnicama nije moguće potpuno preslikatii i generalizovati, misli da se na osnovu te informacije mogu dosta pouzdano tvrditi dve stvari:

 Prvo je da se virus širi puno brže nego što su to prve procene predviđale.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

-Zaraženih je jako puno, a većina njih (možda čak 80 odsto) nemaju nikakve simptome i potpuno se neprimećeno kreću u populacij - naveo je. Kao drugo, Lauc navodi da su teški smrtni slučajevi samo vrh ledenog brega zaraženih i zaključuje da svako možda širi virus.

- Od njega se jako teško možemo zaštititi i verovatno ćemo svi doći u kontakt s virusom pre razvoja vakcina ili 'čarobnog leka', ali , ističe, većina ljudi, čak i onih starijih i bolesnih neće razviti teške simptome.

- Dakle, nema razloga za preteranu paniku i strah. Ipak, ovaj virus je i dalje jako opasan i deo ljudi će razviti teške simptome, ili čak umreti od njega. Zbog toga se svi moramo ponašati krajnje odgovorno i truditi se da ne širimo virus: izbegavati kontakte s drugim ljudima, prekriti nos i usta nekakvom maskom, šalom ili slično kad smo u zatvorenim prostorima ili blizu drugih ljudi, te što češće prati ruke toplom vodom i sapunom - kaže Lauc, preneo je zagrebački portal.

#koronavirus

<
'