AKTUELNO

Svih 140 korisnika i četvoro zaposlenih iz Gerontološkog centra u Nišu, koji su inficirani virusom korona, evakuisani su i smešteni u Niškom Kliničkom centru.

Medicinski radnici u zaštitnim odelima su sva starija lica, koja su na testiranju označena pozitivno na korona virus, sanitetskim vozilima prevezli danas popodne, od oko 16.30, do Kliničkog centra u Nišu. Niška policija je izdala saopštenje u kojem navodi da je priveden direktor Gerontološkog centra M.S. i da mu je određen pritvor od 48 sati.

Foto: Printscreen Tanjug

Foto: Printscreen Tanjug

 U saopštenju MUP-a se navodi da su akciju hapšenja izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) i Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu.

Foto: Printscreen Tanjug

-Direktor Gerontološkog centra Niš je uhapšen jer nije preduzeo adekvatne mere zaštite od širenja virusa korona, pa je u ovoj ustanovi trenutno korona virusom zaraženo 140 korisnika i četvoro zaposlenih - navodi se u saopštenju MUP-a. 

Foto: Printscreen Tanjug

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rečeno je da je, suprotno zabrani, štićenicima Gerontološkog centra u Nišu bio dozvoljen izlazak, da su primali posete i da su kod nekih prikrivani simptomi, koji bi mogli da ukazuju na infekciju Kovida 19.

Nakon evakuacije zaraženih, Gerontološki centar u Nišu stavljen je u izolaciju. Vojvođanski Sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, rekao je na konferenciji da je cela situacija posledica, kako je kazao, veoma neprofesionalnog odnosa, i niza nepravilnosti u sprovođenju naloženih mera.

On je rekao da je u toku kontrola i u drugim gerontološkim centrima u Srbiji. Prema rečima doktora Branislava Tiodorovića, člana Kriznog štaba Vlade Srbije i epidemiologa, u zgradi Gerontološkog centra se nalazi 77 zaposlenih i jedan broj štićenika kod kojih je test pokazao da nisu zaraženi korona virusom.

 -Za sada je kod štićenika Gerontološkog centra Niš prisutna laka klinička slika, ali to su stariji ljudi koji imaju i prateće bolesti, pa je čitava situacija izuzetno teška i ozbiljna. U toku je bitka za njihove živote, moramo da smanjimo rizik da ne dođe do najstrašnijeg rezultata - rekao je Tiodorović na konferenciji za novinare. 

Apeli epidemiologa i nadležnih su da korona nikako ne sme da uđe u domove za stare. Za bolesnike sa srednjom i težom kliničkom slikom, u koje se ubrajaju i štićenici Gerontološkog centra u Nišu, predviđen je Klinički centar u Nišu.

#Evakuacija

#Niš

#gerantološki centar

<
'