AKTUELNO

Prošlo je mesec dana od pojave prvog slučaja koronavirusa u Srbiji. Pune tri nedelje na snazi je vanredno stanje, a broj zaraženih i umrlih raste iz dana u dan.

Kretanje je ograničeno. Mnogi sada rade od kuće, neki su odlučili da pronađu novi hobi, pročitaju sve te knjige koje čekaju na polici, ili su rešili da srede kuću i ormare.

Ono što je najvažnije – treba ostati zdrav.

Zdravlje je proteklih mesec dana dobilo na značaju i shvata se mnogo ozbiljnije. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, sa mrežom Instituta/zavoda uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Svetske zdravstvene organizacije – Kancelarije za Srbiju, svake godine obeležava 7. april, Svetski dan zdravlja, kao jedan od značajnih datuma iz Kalendara javnog zdravlja. Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja je: „Podržite medicinske sestre i babice”.

Povodom Svetskog dana zdravlja ove godine biće objavljen prvi globalni izveštaj o sestrinstvu u svetu. Ovaj izveštaj će pružiti uvid u globalnu sliku trenutnog broja medicinskih sestara i potreba za jačanjem radnih kapaciteta u cilju jačanja zdravstvenog sistema

Pojava i širenje dovirusa i oboljenja koje izaziva, podsetila je sve svetske lidere i sve ljude širom sveta na kritičnu ulogu zdravstvenih radnika, bez kojih ne bi bilo odgovora na veliku pretnju po globalno zdravlje.

Foto: Tanjug/Marcel Kusch

U vreme koronavirusa koji je zahvatio čitav svet, a kao žarišta su pokazale Italiju i Španiju, iznenadiće vas činjenica da su pre samo par meseci, prema Blumbergovom Zdravstvenom Indeksu, upravo te zemlje bile proglašene najzdravijim nacijama. Od Evropskih naroda u prvih deset se našao Island (treće mesto), Švacarska (peta), Švedska (šesta) i Norveška (deveta).

Od zemalja u našem susedstvu, najbolje je rangirana Slovenija, koja se navodi kao 24. najzdravija nacija sveta sa 82,7 bodova, dok se Srbija nalazi na 55. mestu.

KAKO SAČUVATI MENTALNO I FIZIČKO ZDAVLJE?

-Pre svega, u doba korone, važno je pridržavati se mera Vlade Srbije, a to je samoizolacija i discipina pre svega. Maske i rukavice su obavezne pri svakom izlasku iz kuće, ali i što manja fizička komunikacija sa ljudima.

-Na društvenim mrežama postoje grupe na kojima psiholozi nude besplatu pomoć svima koji se osećaju uznemireno zbog aktuelne situacije.

Foto: Pixabay.com

-Vežbajte! U zdravom telu, zdrav duh. Vežbe pomažu i fizičkom i psihičkom zdravlju. Na društevnim mrežama postoje insturktori koji rado dele svoje znaje sa onima kojima je to potrebno.

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566.

#koronavirus

'