AKTUELNO

Povodom izjava koje kruže i uznemiravaju javnost mogu da kažem da su sve neistinite i da imaju za cilj da namerno zastraše stanovništvo i da pokažu krivu sliku o radu Doma zdravlja Kuršumlija, rekla je direktorke Doma zdravlja u Kuršumliji dr Uranije Petrović.

Prema njenim rečima, do današnjeg dana nijedan radnik Doma zdravlja u Kuršumliji nema izolovan virus korone. Tačno je da su tri radnika na grudnom odeljenju Opšte bolnice u Prokuplju, ali nije dokazan virus korone.

- Istina je da je desetak radnika otvorilo bolovanje ali će ta bolovanja biti preispitana i svima će se uzeti bris na koronu u naredna 2-3 dana. Inače, dobili smo dopis od Ministarstva zdravlja da bolovanja mogu samo da se pravdaju za korona pozitivne radnike jer je sada vanredno stanje i svaki zdravstveni radnik mora maksimalno da da svoj doprinos u zaštiti naših pacijenata - rekla je dr Petrović.

Ona navodi da je Dom zdravlja otvorio respiratornu ambulantu pre svih u Srbiji u kojoj dolaze pacijenti sa respiratornim tegobama posle trijaže koja se radi na ulazu Doma zdravlja.

Ona dodaje da svi radnici od prvog dana nose zaštitnu opremu, da su snabdeveni kako svom neophodnom opremom tako i sa svim lekovima i izlazimo na svaki poziv pacijenata.

- Od danas nam radi Privremeno respiratorno odeljenje sa 10 kreveta koje smo formirali i opremili u zgradi fizikalne medicine. Planiramo da u ovom odeljenju lečimo lakše slučajeve koji budu korona pozitivni jer uskoro počinjemo da radimo testiranje pacijenata - rekla je ona.

Dr Petrović je istakla da se nadada neće biti potrebe za proširivanjem ovog smeštaja, a da će to zavisiti najviše od naših građana.

- Ako sede kod svojih kuća biće sigurno tako. Danas se u respiratornu ambulantu javio samo jedan pacijent. Sve sumnjive pacijente šaljemo na bolnicko lecenje i za uzimanje briseva, a oni koji nisu poslati nisu sumnjivi - zaključuje dr Petrović.

Na teritoriji opštine Kuršumlija do sada su dva pacijenta zaražena virusomkorona i oni su posle nekoliko dana lečenja u prokupačkoj bolnici pušteni kući.

OSTANITE KOD KUĆE, stoji u saopštenju Doma zdravlja Kuršumlija.

#Dr Uranija Petrović

'