AKTUELNO

Moramo se pridržavati propisanih mera, ne sme da se spušta borbena gotovost, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, Aleksandar Apostolovski, novinar dnevnog lista Politika.

Apostolovski je rekao da su se statistika i simptomi koronavirusa pokazali veoma varljivim i čudljivim, tako da, dodaje, umereni optimizam zbog trenutnog smanjenog rasta u broju obolelih ne bi smeo da nas zavara.

„Ne bi trebalo da se opuštamo, već da se pridržavamo mera koje su propisane. Ne sme da se spusti borbena gotovost“, rekao je Apostolovski.

Kako kaže, veoma je tragično za svakoga ko je izgubio svoje najmilije, i dodaje da smo se pokazali pomalo neodgovornim po pitanju mera o zabrani kretanja.

Apostolovski ističe da treba apelovati na ljude da se uozbilje i da se sede što više do kuće, inače, dodaje, može doći i do zabrane kretanja u trajanju od 24 sata.

On ističe da to možda i ne bi bilo toliko loše.

„Stvar je u tome da možete nekoga da zarazite, ili neko vas, i tada dolazi do širenja zaraze, koja može dalje rasti geometrijskom progresijom i da zarazi izuzetno mnogo ljudi“, rekao je Apostolovski.

Kako kaže, zanimljive su mu zemlje poput Švedske i Belorusije koje imaju izuzetno blage mere kontrole protiv korone.

Foto: TV Pink Printscreen

„Tamo se građani pridržavaju, disciplinovani su čak i bez restriktivnih mera države. Sede u kućama i manje su na ulicama. Ipak, neki drugi smatraju da je to neka vrsta ruskog ruleta“, rekao je Apostolovski.

Apostolovski je podsetio da je i britanski premijer Boris Džonson u početku bio za takav pristup, pa je, kako kaže, čim je zaražen video da mora u hodu da menja strategiju.

On je rekao da situacija u Italiji prelazi u tragediju epskih razmera.

„Mnogi ozbiljni lideri u Evropi govore o nedostatku humanosti, solidarnosti i jednistva EU. Granice nikada nisu bile zatvorenije, od trenutka od njenog osnivanja. Neki čak i sumnjaju u njen opstanak. Lideri poput Nemačke, Britanije, Holandije i Finske, držali su lekcije Španiji i Italiji, umesto da pokažu solidarnost“, rekao je Apostolovski.

Kako kaže, čini mu se da se u ovom situaciji pokazalo svo nejedinstvo EU, a sa druge strane, dodaje, velika solidarnost od strane Kine i Rusije.

#ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI

'