AKTUELNO

Ginekolog iz GAK "Narodni front" dr Vanja Milošević govoreći o slučaju trudnice zaražene koronavirusom koja će se danas poroditi rekao je da je ovaj sličaj još jedan dokaz za ovaj virus ne bira koga će napasti.

Milošević kaže da koronavirus ne bira ni godine, ni pol, a ni to da li je žena trudna ili nije.

- Ovaj primer zaražene trudnice je pokazao da nije pravilo da su one zaštićenije. Sve ono što naši epidemiolozi, infektolozi uporno ponavljaju ovih dana pokazalo se da je tačno. Ta trudnica koja je imala kontakt sa pozitivnim na koronu je došla u situaciju da potpada pod grupu visokorizičnih trudnica i njoj će se danas uraditi carski rez - rekao je Milošević za Novo jutro TV Pink.

Kako kaže, za nju je dobro to što je njena klinička slika zadovoljavajuća.

- Ono što praksa potvrđuje je da ne smemo da olako shvatamo situaciju, to što je danas dobro, ne znači da će tako i ostati, a nadamo se da hoće - kazao je Milošević.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, ovaj primer pokazuje da je mogućnost za zarazu jako velika.

Milošević se osvrnuo i na bebe zaražene koronavirusom i rekao da one nisu zaražene preko majke.

- Te bebe su iz spoljne sredine. Jednu je zarazio stris, a za drugu se još uvek jasno ne zna, ali ono što je važno je da su i jedna i druga majka negativne na virus - naveo je Milošević.

On je rekao da ne mora da znači ni da će beba biti zaražena ako majka jeste.

Foto: E-Stock/Stanislav Nedelja

- Postoji prirodni mehanizam putem te posteljice, koja je najbolja barijera i kroz koju se filtrira sve...ako je beba gde zaštićena, onda je zaštićena u trbuhu majke - objasnio je Milošević i dodao da se u ovom slučaju zaražene trudnice još uvek ne zna da li će i beba biti zaražena.

On kaže da će bebi odmah biti urađen test i da će se onda na osnovu toga utvrditi šta će dalje biti.

Kako ističe, umirujuće je da bebe i trudnice imaju prirodno uređen mehanizam odbrane i dodaje da zbog toga i ako dođe do zaraze klinička slika ne bi trebalo da bude teška.

- Tu pričamo o iskustvima... Apel je da se svi stavimo u situaciju da smo možda nosioci tog virusa i da lišimo rizične grupe kontakta - rekao je Milošević.

#GAK Narodni front

#Ginekolog

#Porođaj

#Vanja Milošević

#koronavirus

'