AKTUELNO

Bregzit na neki način predstavlja raspad EU, a tek nakon završetka pandemije videće se gde je u svemu Evropa, rekao je novinar dnevnog lista Poltika Bojan Bilbija.

On je za Novo jutro TV Pink rekao da svet, pa i Srbija, ne treba da zanemare činjenicu da su veliku pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa pružili Kina i Rusija.

- Rusi pomažu onima koji joj traže pomoć, mi smo tek zatražili i dobićemo je. Rusi ne idu tamo gde ih zovu. Srbija se do juče zvanično nije njima obratila. Svi smo upoznati da je Italija je u nezavidnoj situaciji, i da su joj dosta pomogli i Kina i Rusija, ali pomoć nije dobila od svojih saveznika – rekao je Bilbija.

On je ukazao i na činjeicu da se Evropska unija nalazi u krizi i takva situacija je bila i pre pandemije kada je Velika Britanija odlučila da više ne bude njen deo.

- Stvari postaju jasnije. EU je doživela raspad na neki način zbog Bregzita i ne možete ulaskom Hrvatske da nadomestite izlazak Velike Britanije. Britanci su procenili gde su njihovi interesi, a i predivdeli su da EU nema kapacitet da pomogne, to se sada vidi i na primeru Italije – rekao je Bilbija.

Kako kaže, nešto što je novo je da i manje zemlje više ne vide privlačnu moć EU. 

-U tome je razlika i to se vidi i ovde. Tek kada se sve ovo završi videćemo gde se nalazi tada Evropa – smatra Bilbija.

„Valjevo u obruču korone“

Izjave zvaničnika da se u narednih 24 sata odlučuje šta će da se da se dogodi sa Beogradom, Nišom i Valjevom, Bilbija komentariše da je očekivano da upravo ova tri grada budu u žarištu. Kako kaže, Niš i Beograd su veliki centri, a Valjevo je blizu prestonice.

-Iznenada je buknula epdiemija u malom gradu kao što je Valjevo, verujem da tu utiče to što je Beogad blizu koji je takođe žarište. Velika je bitka za tri grada, da bi se izbegao snecario iz Italije i Španije – rekao je Bilbija.

-Znalo se da će Beograd da bude jedan od glavnih žarišta. Zato ljudi mora da budu oprezni u komnunikaciji sa ljudima, jer su život i zdravlje važni – dodao je Bilbija.

#Bojan Bilbija

#Novo jutro

'