AKTUELNO

Ministar Lončar: Jedna je u bolnici, druga u kućnoj izolaciji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da su dve bebe pozitivne na virus korona, da je jedna, u bolnici "Dragiša Mišović", a da je druga kod kuće, u Beogradu.

"Mi smo imali i drugu bebu koja je imala pozitivan nalaz na kotonu ali nije imala tegobe, dete je kod kuće. Dešava se da imate bebu pozitivnu na korona virus, ali do sad nisu imali ozbiljnije simptome ili komplikacije", rekao je Lončar.

On je dodao da je prva beba bila u Beogradu i da je bila u kućnoj izolaciji.

"Nije imala simptome, ali je bila pod svakodnevnim nadzorom lekara Instuituta za majku i dete", rekao je Lončar.

On je, na pitanje da li se očekuje nagli skok zaraženih, potvrdno odgovorio i dodao da je krajnji cilj da nađemo svakog ko prenosi virus.

"Struka je procenila da je to jedini način da se izborimo sa virusom".

On je dodao da se zdravstveni sistem priprema za eventualni nagli skok obolelih.

"Infektivna klinika biće samo za trijažu, a infektivna će biti (umesto Infektivne) 'Dragiša Mišović'. Onda krećemo popunjavanje Zemunske, pa Gradske bolnice na Zvezdari, VMA preuzima civilne pacijente...Biće dežurne VMA i Bežanijska kosa. Slično će se dešavati i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu", dodao je.

On je potvrdio i da među obolelima ima i jedan broj lekara i zdravstvenih radnika, ali da većina nije obolela u zdravstvenim ustanovama već iz kontakta koji je bio van.

"Zdravstveni sistem funkcioniše najnormalnije", rekao je Lončar i apelovao na sve građane da budemo razumni i poslušamo ono što savetuju stručnjaci - da ostanemo kod kuće da ne bi bacili zdravstveni sistem na kolena!

#Beba

#koronavirus

'