AKTUELNO

Potrebu za maskama koje su u borbi protiv širenje koronavirusa jedno od neizbežnih sredstava zaštite, prepoznali su i u proizvodnom pogonu konfekcije „Javor New“ u Zubinom Potoku gde su od danas krenuli da ih šiju.

Iako se prvi put susreću sa takvim projektom, pa zbog toga nisu mogli sa preciznošću da saopšte koliko će se na dnevnom nivou proizvoditi zaštitnih maski, nadležni u toj fabrici ističu da će prve količine biti isporučene Kriznom štabu opštine Zubin Potok.

- Već od sutra krećemo sa proizvodnjom maski i za ostale opštine na severu Kosova. Zaštitne maske se šiju od pamuka i mogu se prati na visokim temperaturama, tako da se mogu koristiti više puta. Trenutno smo prekinuli proizvodnju zaštitnih odela i stavili se u funkciju građanstva na severu Kosova i tako će biti sve dok bude potrebe za tim - rekao je za Kosovo Onlajn Bojan Mladenović, direktor fabrike konfekcije „Javor New“ u Zubinom Potoku.

Foto: Foto/Kosovo online

Foto: Foto/Kosovo online

Vredne ruke 40 radnica, od kojih većina ima višedecenijsko iskustvo, brzo su prionule na novi zadatak. Za jednom od mašina koje uz pomoć igle i konca stvaraju jedan od trenutno najtraženijih proizvoda sedi i Blagica Milojević.

- Mi kao firma smo rešili da pomognemo našoj državi Srbiji time što ćemo da počnemo da sašijemo ove maske. Trudićemo se da uradimo što više možemo i radićemo dok god se to od nas bude tražilo - rekla je Milojević.

Foto: Foto/Kosovo online

Fabrika tekstilne konfekcija Zubin Potok otpočela je sa radom još 1983. godine u okviru preduzeća Javor Ivanjica, a primarna proizvodna delatnost bila je definisana na izradi košulja. Kasnije se proizvodni proces prilagođavao zahtevima i potrebama na tržištu. Fabrika je u par navrata, tokom sankcija koje su bile uvedene Jugoslaviji, prekidala proizvodnju, a pogon je na duži period zatvoren tokom ratnih dešavanja 1999. godine. 

Foto: Foto/Kosovo online

Ponovno pokretanje proizvodnje započeto je sredinom 2013. godine, kada je fabrika dobila novog vlasnika i nastavlja sa radom kao brend „Javor New“.

#Fabrika Javor

#Zubin Potok

#maske

'