AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, govoreći o otpuštanju radnika u toku vanrednog stanja, rekao je da je više puta apelovao na poslodavce da ne otpuštaju radnike, jer ovo stanje neće doveka da traje.

Đorđević ističe da pogotovo u ovako teškim trenucima treba da budemo humani i solidarni.

Kako kaže, postoje zanimanja u kojima danas stvarno nema posla i tu dolazi do otpuštanja.

- Mi smo organizovali da nacionalna služba za zapošljavanje elektronskim putem prima sve one koji su ostali bez posla i da na neki način ostvare svoja prava koja im pripadaju, a to je pravo na naknadu u slučaju nezaposlenosti - rekao je Đorđević za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, od danas ćemo imati precizniju informaciju o tome koliko je radnika otpušteno.

- Bez obzira što dolaze prijave od strane nekih radnika, mi ćemo imati i onlajn informacije o tome ko otpušta radnika i gde. Svakako, Inspektorat rada će proveravati gde ko otpušta radnike i preduzimaće mere. Postoje zakonski vidovi kako da se rad dovede u zakonski okvir, plaćeno odsustvo, smenski rad, rad od kuće, ali radnici ne mogu da budu poslati na neplaćeno, ukoliko se ne složže sa tim - naveo je Đorđević.

Kako je rekao, prekid rada mora da bude sporazuman, bez obzira da li su u pitanju stalno zaposleni ili ljudi koji rade na ugovore.

- Ne možžemo da reagujemo pojedinačno, da li je neko zakonito ili nezakonito dobio otkaz, evidentiraćemo ga u Nacionalnoj služžbi, a kad ovo sve prođe, za mesec- dva preduzećemo sve prema tim poslodavcima i biće objavljena lista svih onih koji krše zakon i biće evidentirani - istakao je Đorđević.

Foto: TV Pink Printscreen

Đorđević je apelovao na sve one koji su samoizolaciji da uzmu rešenje od Ministarstva ili MUP-a, da imaju papir, što zbog zloupotrebe onih koji ne žžele da rade, što zbog toga da to poslodavci ne bi mogli da da zloupotrebe i pravno gledano budu u pravu i daju otkaz.

Ministar je rekao da danas ima sastanak sa jednom kompanijom, za koju su stigle primedbe da ne štiti adekvatno svoje radnike i dodaje da će ponuditi pomoć.

- Građani mogu da se za svaki problem jave na društvenim mrežžama, na svako pitanje ću odgovoriti ili proslediti nadležžnima - poručio je Đorđević.

#Zoran Đorđević

#otpušteni

#vanredno stanje

'