AKTUELNO

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da očekuje da se kvasac, čija je proizvodnja počela juče, može isporučiti trgovinskim lancima narednih dana.

Nedimović je kazao da je kada je u pitanju proizvodnja kvasca sve ubrzano i da će predložiti Ministarstvu trgovine da se zabrani izvoz kvasca dok se ne snabdu sve trgovine.

- Ako ga bude bilo kasnije za izvoz o tome možemo da pričamo, ali najvažnije je da tržište Srbije bude snabdeveno - kazao je Nedimović.

Govoreći o dezinfekcionim sredstvima koja se nisu proizvodila u Srbiji, Nedimović je kazao da su se organizovali vrlo brzo po nalogu predsednika i premijerke.

- Koristili smo neke, uslovno rečeno, ratne tehnike. Imamo dve mašine velikog kapaciteta u Sremskoj Mitrovici i u Novom Sadu, krenuli smo prošle nedelje sa proizvodnjom natrijum hipo-hlorida koji je po SZO najbolje dezinfekciono sredstvo za podove, ravne i otvorene površine - navodi ministar poljoprivrede.

Dodaje da dnevno može da se proizvede pet tona koncentrata, odnosno 50.000 litara dezinfekcionog sredstva.

- Svi klinički centri biće opremljeni svaki dan, neće imati problem sa tim - kazao je Nedimović i dodao da će se najverovatnije danas početi i sa proizvodnjom 75 odsto alkohola i to, kako kaže, opet primenjući metode koje ranije nismo imali.

Što se tiče snabdevanja dezinfekcionim sredstvima, Nedimović kaže da se to radi po prioritetima i u tom smislu navodi da će prvo biti snabdeveni klinički centri, onda opšte bolnice, pa dalje.

Govoreći o pijacama, koje će biti otvorene četvrtkom, petkom i subotom, Nedimović je kazao da je važno da se distribucija između proizvođača i stanovništva nesmetano obavlja.

Trenutno, aktivnu berbu imamo samo u plasteničkoj proizvodnji, kazao je Nedimović i dodao da tu postoje izvesni problemi, ali da što se tiče druge prehrambene proizvodnje ona funkcioniše.

- Imamo dovoljno brašna, ulja, mleka, mesnih prerađevina, svega ima dovoljno - dodaje.

Zamolio je poljoprivredne proizvođače da se prilagođavaju ograničavanju kretanja i naveo da ako se neko nađe na njivi neće imati problema do dođe do kuće, ali važno je da budu u svojim traktorima.

Kaže i da su što se tiče setve kukuruza pripremni radovi u toku, kao i drugih kultura.

 - Imamo još vremena, a najvažnije je da imamo sirovina dovoljno. Daćemo sve od sebe da ovo završimo na najbolji mogući način jer treba živeti i posle korone - zaključio je Nedimović. 

#Branislav Nedimović

#kvasac

'