AKTUELNO

Narodna banka Srbije će u ponedeljak, 23. marta, organizovati dodatnu deviznu svop aukciju za obezbeđenje dinarske likvidnosti bankarskom sektoru na rok od tri meseca, po povoljnoj dinarskoj kamatnoj stopi od 0,85 odsto.

Ova devizna svop aukcija kupovine deviza (evra) za dinare organizuje se radi podrške domaćem finansijskom sistemu i domaćoj ekonomiji u uslovima širenja virusa korona (COVID-19).

Centralna banka ističe da ni dinarska ni devizna likvidnost domaćeg bankarskog sektora nisu ugrožene i da postoje dovoljne rezerve (viškovi) likvidnosti za normalno funkcionisanje finansijskog sistema.

 "Odluka o organizovanju dodatne svop aukcije kupovine deviza ima za cilj dodatnu podršku domaćem finansijskom sistemu i ukupnim ekonomskim tokovima i doneta je u sklopu mera koje Narodna banka Srbije sprovodi u uslovima vanrednog stanja u Republici Srbiji usled širenja virusa COVID-19", kažu u Narodnoj banci.

Devizne svop aukcije predstavljaju regularni instrument koji Narodnoj banci Srbije stoji na raspolaganju za regulisanje dinarske i devizne likvidnosti bankarskog sektora. 

Dodatne svop aukcije kupovine deviza za dinare, koje je NBS organizovala u prvoj polovini 2019. godine, pokazale su se izuzetno uspešnim i doprinele su održavanju stabilnosti na novčanom tržištu u uslovima privremenog smanjenja viškova dinarske likvidnosti, navodi se u saopštenju NBS.

 "Narodna banka Srbije, kao i do sada, svakodnevno detaljno prati likvidnost bankarskog sektora i kretanja na finansijskom tržištu i spremna je da u slučaju potrebe nastavi da organizuje dodatne svop aukcije deviza, kao i da upotrebi sve ostale instrumente koji joj stoje na raspolaganju kako bi obezbedila nastavak nesmetanog funkcionisanja domaćeg finansijskog sistema u ambijentu povećane neizvesnosti i rizika uslovljenih širenjem virusa COVID-19".

#Dinar

#NBS

'