AKTUELNO

Vlada Srbije usvojila je danas odluku da se od podne aerodrom "Nikola Tesla" zatvori za međunarodni putnički saobraćaj, a većina putnika koji su se oko podneva zatekli na beogradskom aerodromu bili su iznenađeni novom merom za suzbijanje korona virusa u Srbiji.

Kako su Tanjugu rekli službenici na pultu za informacije nova mera se odnosi na sve komercijalne dolazne i odlazne letove sa beogradskog aerodroma. Pasošku kontrolu pre stupanja na snagu mere o zatvaranju aerodroma prošli su putnici koji su imali let za Moskvu, Minhen, Abu Dabi, Baden-Baden, Pariz, kao i oni koji su sleteli iz Brisela, Minhena, Moskve. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Većinu međunarodnih letova kompanija Er Srbija je otkazala već u podne, dok kompanije kao što su Wizz air, Er Frans ili Izi džet još uvek nisu otkazale sve zakazane letove. Mnogi putnici bili su zatečeni informacijom o zatvaranju aerodrome.

Nenad Mitrović iz Aranđelovca kaže da je vest o otkazivanju leta za Baden-Baden saznao "u poslednjem trenutku". Mitrović je sa nekoliko kolega trebalo da otputuje u Nemačku gde radi kao građevinski radnik, a zabrinut je, kaže, šta će biti sa njegovim poslom. 

"Naredna dva meseca nema ništa od posla", rekao je Mitrović. 

Vest o zatvaranju aerodroma iznenadila je i putnike koji su oko podne sleteli na beogradski aerodrom, a mnogi su, kako kažu, da bi stigli kući iskoristili poslednje letove za srpsku prestonicu. 

Saša Vučković iz Sremske Mitrovice je u Beograd stigao iz Londona preko Moskve, a putovanje je, kaže, trajalo skoro 25 sati. 

"Trebalo je da dođem juče, ali je Er Srbija otkazala let iz Londona, tako da je putovanje preko Moskve bila jedina opcija. Sad sam saznao da se aerodrom zatvara", kazao je Vučković za Tanjug. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučković je radio na kruzeru u vlasništvu jedne britanske kompanije, ali mu je prekinut angažman zbog novonastale situacije sa koronavirusom, a svi putnici i posada broda su poslati kući. 

"Vlada Velike Britanije donela je uredbu kojom se starijima od 70 godina zabranjuje izlazak iz zemlje i ukida osiguranje ako to učine, tako da smo slobodni do 1.maja. Za kasnije ćemo videti, sve zavisi od razvoja situacije", priča Mitrovčanin. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodaje da je u Londonu stanje "normalno", da na aerodromu svi nose maske i zaštitna odela, kao i da je slično i u Moskvi. 

"Ovde su nas podelili u dve kolone, dali su nam da popunimo obrazac, a kad dođem kući treba da pozovem svog lekara", navodi Vučković. 

Naglašava da će se pridržavati propisane izolacije od 14 dana ‘’ne samo zbog sebe, nego i zbog drugih’’. 

Vladica Petrović iz Beograda, takođe je stigao oko podne iz Moskve gde je, kako kaže, boravio turistički. Ističe da je prošao pravu golgotu da bi nabavio kartu za Beograd jer su, dodaje, iz Moskve otkazani svi letovi za Beograd. 

"Noćas oko ponoći uspeo sam da kupim kartu Aeroflota, a pre toga su nam dve kompanije otkazale let i to u poslednji čas’’, kazao je Petrović koji će biti 14 dana u samoizolaciji. 

Primetio je da u Moskvi mere zaštite zbog koronavirusa još uvek nisu ‘’tako rigorozne’’ kao u Srbiji i nekim drugim zemljama. 

‘’Tamo nema panike, jer se virus još uvek nije proširio kao u Evropi’’, naveo je Petrović. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zatvaranje aerodroma za međunarodni saobraćaj nova je mera Vlade Srbije usvojena na današnjoj sednici zbog aktuelne situacije sa korona virusom. Kako je najavljeno, biće obustavljeni svi međunarodni komercijalni letovi, a aerodrom će biti otvoren za humanitarne i kargo letove. Takođe, preleti preko Srbije biće mogući. 

#Aerodrom

#koronavirus

'