AKTUELNO

Škole, vrtići i fakulteti su zatvoreni, vanredno stanje zbog korona virusa stupilo je na snagu u našoj zemlji. Neki zaposleni imaju mogućnost da rade od kuće i ne moraju da brinu o tome ko će da im čuva decu dok je obustava nastave u toku, ali šta sa onima koji moraju na posao, a kod kuće imaju mališane, posebno one mlađe od 12 godina?

Prva asocijacija u bilo koje drugo vreme bile bi bake i deke. Međutim, lekari striktno preporučuju da baš oni, odnosno sugrađani iznad 65 godina, budu u svojevrsnoj izolaciji, te da je posebno opasno da ih ne posećuju deca koja bi mogla da im prenesu korona virus. A za neke od njih, to bi moglo da bude kobno.

Nije tajna da je u sličnim situacijama najopterećeniji beogradski "Bebi-servis".

- Radimo normalno i pridržavamo se posebnih mera. Saradnicima će biti obezbeđene maske, rukavice, kao i sredstva za dezinfekciju. Ovo je za sve novonastala situacija, stojimo na raspolaganju roditeljima i zajedno za nama će moći da se organizuju. Pratimo mere Vlade Srbije i ukoliko dobijemo drugačije instrukcije, u skladu sa njima ćemo se i ponašati – kažu iz ovog servisa za brigu o deci.

S obzirom na situaciju koja je nastala, kako kažu, dobijaju i veći broj poziva nego inače.

- Roditelji zovu da se informišu kako i na koji način da se ponašaju. Dadilje koje su čuvale jedno dete, sada moraju da čuvaju dvoje i troje dece, ali svima stojimo na raspolaganju - dodaju iz "Bebi-servisa".

"Bebi-servis", čiji je osnivač Grad Beograd, postoji više od 30 godina i pruža usluge povremenog i kontinuiranog čuvanja i nege dece na svih 17 beogradskih opština. Pružaju usluge čuvanja dece do 12 godina, a cene su i u ovom slučaju nepromenjene.

Tako je za angažovanje čuvanja dece za period od mesec dana, četiri sata dnevno za jedno dete potrebno izdvojiti 27.435 dinara, za pet sati dnevno 32.367 dinara. Ukoliko vam je potrebno šestočasovno čuvanje deteta u periodu od mesec dana cena je 38.841, dok je za osmočasovnu brigu o detetu potrebno izdvojiti 41.685 dinara.

Foto: Pixabay.com

Ukoliko imate dvoje dece cena za četri sata dnevno u periodu od mesec dana je 32.922 dinara, dok je za osam sati 50.032. Za troje dece, usluga za pet sati dnevno, na mesečnom nivou iznosi 42.078 dinara.

Sa druge strane, pojedine agencije za čuvanje beba, dece i starih obustavile su rad zbog vanredog stanja, te na njihove usluge u narednom periodu ne možete da računate.

- Obustavili smo posao u skladu sa državnim naređenjima. Ne treba da bilo koga izlažemo potencijalnoj zarazi. Kod kuće smo, ne radimo – rekli su nam kratko iz jedne privatne agencije.

Međutim, na internetu i društvenim mrežama poslednjih dana su se u većoj meri pojavili oglasi koji nude usluge čuvanja dece. Pored privatnih firmi koji se godinama ovim bave, kao i pojedinaca koji su se specijalizovali za ovu uslugu, pojavila se i nova konkurencija.

- Kako čujemo, pošto su zatvoreni državni i privatni vrtići sada njihovi vaspitači nude da čuvaju decu po kućama. Ljudima je potrebna pomoć, u novonastaloj situaciji biće posla za sve - rekla nam je jedna studentkinja koja već godinama u Beogradu čuva decu i ima svoje redovne mušterije.

#Majka

#bebisiterka

'